Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V kanálu La Manche bude hlídkovat bojová loď, Británie chce zastrašit uprchlíky

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Británie nasadí v Lamanšském průlivu hlídkovou loď královského námořnictva. Reaguje tak na rostoucí počet migrantů, kteří se pokoušejí na člunech dostat přes průliv do Spojeného království. V noci na dnešek to oznámil britský ministr obrany Gavin Williamson.

Úkolem plavidla HMS Mersey, které ve čtvrtek opustilo přístav v jihoanglickém Plymouthu, bude podle ministra pomáhat pohraniční policii a francouzským úřadům.

I can confirm that @hms_mersey will deploy to the Dover Straits to assist the UK Border Force and French authorities with their response to migrant crossings. Thank you @RoyalNavy https://t.co/kxIDjEKVS1

— Gavin Williamson MP (@GavinWilliamson) 4. ledna 2019

Ministerstvo obrany vysláním lodi vyhovělo žádosti ministerstva vnitra, píše britský tisk. "Mou prioritou je ochrana britských hranic. Také chci zabránit ztrátám na lidských životech v Lamanšském průlivu," uvedl v prohlášení ministr vnitra Sajid Javid.

Loď královského námořnictva bude podle ministra v průlivu působit jen dočasně. Po návratu ze Středozemního moře do britských vod ji vystřídají dvě lodě britské pohraniční policie.

Javid uvedl, že Lamanšský průliv se loni pokusilo překonat na člunech 539 migrantů, z toho 80 procent v posledních třech měsících roku. Jen v prosinci podle něj tento způsob zvolilo 230 migrantů. Ministr ve středu zpochybnil, zda je možné tyto migranty považovat za žadatele o azyl, když svou žádost nepodali už ve Francii. Vysloužil si tím kritiku labouristické opozice a humanitárních organizací.

Británie se podle agentury AFP už v neděli dohodla s Francií na akčním plánu, který předpokládá více hlídek v Lamanšském průlivu, intenzivnější boj proti převaděčům lidí a informování migrantů o nástrahách cesty přes kanál. Ta je nebezpečná kvůli hustotě námořního provozu, silným proudům a studené vodě. Na britské straně již podle AFP hlídkují čtyři lodě.

Témata:  uprchlíci Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy