Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Historický verdikt: Jižní Korea už nemá KLDR za nepřítele

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jižní Korea ve svém novém obranném dokumentu již neoznačuje KLDR za nepřítele. Zpráva, která stanovuje jihokorejské obranné cíle na další dva roky, nicméně nadále uvádí, že severokorejské zbraně hromadného ničení představují hrozbu pro mír a stabilitu Korejského poloostrova.

Od roku 2010, kdy si údajný útok KLDR na jihokorejskou korvetu vyžádal životy 46 jihokorejských námořníků, každá zpráva ministerstva obrany označovala Pchjongjang za "nepřítele", "stávajícího nepřítele" či "hlavního nepřítele", uvedla agentura AP. V letošním roce tomu tak poprvé není.

Podle AP to svědčí o dalším zlepšování vztahů mezi oběma Korejemi. Na Korejském poloostrově se během posledního roku výrazně snížilo napětí, když severokorejský diktátor Kim Čong-un zastavil jaderné testy své země a vydal se na cestu diplomacie. Za poslední rok se třikrát sešel se svým jihokorejským protějškem Mun Če-inem a na historickém summitu v Singapuru také jednal s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Tento týden, ve čtvrtek či v pátek, by se měla ve Washingtonu uskutečnit schůzka amerických a severokorejských představitelů na vysoké úrovni.

Obsahem jednání má být připravovaný druhý summit Kima s Trumpem, především datum a místo jeho konání, napsala dnes jihokorejská média. Schůzky se má účastnit americký ministr zahraničí Mike Pompeo a vysoký představitel severokorejské Strany práce a bývalý šéf tajné služby KLDR Kim Jong-čchol.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea severokorejské zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.