reklama

"Když bývalý příslušník StB Ján Sarkocy listu Nový čas řekl pravdu o spolupráci současného českého premiéra s komunistickou tajnou službou, Andrej Babiš je zažaloval. Chtěl milion eur odškodnění. Později si to rozmyslel a žalobu vzal zpět," napsal Denník N. Podle něj se Babiš už nesoudí ani ani s deníkem Nový čas, ani se Sarkocym.

V loňské žalobě Babiš žádal omluvu a milion eur (asi 26 milionů Kč). V srpnu si to podle Denníku N rozmyslel a žalobu bez udání důvodu vzal zpět. Okresnímu soudu Bratislava II nezbylo nic jiného, než to akceptovat; projednávání zastavil minulý měsíc. Formálně bude rozhodnutí pravomocné, až se k odvolání vyjádří všechny strany sporu, uvedl Denník N. Dodal, že s otázkami, proč žalobu stáhl, se obrátil i na Babiše, který dosud neodpověděl. Sarkocy podle deníku tvrdí, že Babiš neunesl důkazní břemeno.

Sarkocy loni v únoru řekl ČTK a dalším novinářům, že český premiér byl od začátku vědomým spolupracovníkem československé Státní bezpečnosti (StB) a jeho archivní svazek nebyl zfalšován. Babiš tehdy uvedl, že Sarkocy lže. Bývalý rozvědčík podle něj před lety dokonce nabízel, že u soudu bude vypovídat v jeho prospěch.

Podle archivních dokumentů Sarkocy v letech 1980-1984 pracoval na oblastním odboru StB v Bratislavě, později v rozvědce a mimo jiné jako diplomat v Londýně. Sarkocy nikdy nevypovídal před bratislavským soudem, u kterého se Babiš domáhal verdiktu, že je neoprávněně evidován v archivních svazcích StB jako její agent.

Byť Babiš se žalobou na očištění svého jména u slovenských soudů původně uspěl, zvrat v případu nastal po předloňském rozhodnutí slovenského ústavního soudu. Ten zrušil původní rozhodnutí bratislavského krajského i nejvyššího soudu, které daly Babišovi za pravdu. Ústavní soud tak učinil proto, že žalovanou stranou neměl být Ústav paměti národa, který svazky StB na Slovensku spravuje.

Ústavní soud také konstatoval, že slovenské soudy rozsudky chybně založily na svědectví bývalých příslušníků StB, kteří v líčení před okresním a krajským soudem nebyli zproštěni mlčenlivosti. Zpochybnil také věrohodnost těchto svědků, kteří vypovídali v Babišův prospěch.

Loni 11. prosince Evropský soud pro lidská práva odmítl Babišovu žalobu na Slovensko ve sporu o evidenci ve svazcích StB. Informaci webu Respekt.cz potvrdil ČTK Babiš. Dodal, že spor nekončí a bude pokračovat na Slovensku.