Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet jaderných hlavic klesá. Rusko a USA se však svých sil nehodlá vzdát

Replika jaderné bomby Car
Replika jaderné bomby Car
Foto: Reprofoto YouTube

Stockholm - Podle Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI) loni klesl počet jaderných hlavic ve světě. Žádná z devíti jaderných velmocí ale nenaznačila, že by byla ochotna vzdát se nukleárních zbraní.

Podle SIPRI se celosvětový jaderný arzenál postupně zmenšuje od éry studené války, kdy bylo v polovině 80. let ve světě téměř 70 tisíc nukleárních hlavic.

Ústav ale zároveň konstatoval, že i přes omezování ruských a amerických jaderných kapacit "Rusko i USA pokračují v rozsáhlých a nákladných programech modernizace svých jaderných sil".

Spojené státy, Rusko, Británie, Francie, Čína, Indie, Pákistán, Izrael a Severní Korea k 1. lednu letošního roku disponovaly celkem 15.395 jadernými hlavicemi, o rok dříve jich měly 15.850. Z tohoto počtu bylo 4120 rozmístěných hlavic, jsou tedy nasazené na raketách či jsou na základnách s akceschopnými jednotkami.

Témata:  jaderné zbraně USA Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy