Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stavba zdi na hranicích s Mexikem? Má zastavit i migranty z Československa, zní z USA

USA
USA
Foto: Pixabay

Debata o podobě rozpočtu USA, která trvá už několik týdnů, dosáhla bodu, kdy ustupují racionální argumenty. Alespoň tak by se dalo chápat to, že prezident Donald Trump opírá nutnost stavby zdi o svědectví, v němž se hovoří i o migrantech z Československa.

Takzvaný shutdown paralyzuje Spojené státy americké již tři týdny. Prezident Donald Trump se snaží demokraty přimět, aby mu schválili stavbu zdi na hranici s Mexikem. Nově i sdílením článku z deníku Washington Examiner, který cituje jednoho z místních rančerů. Jeho svědectví je však v mnoha ohledech pochybné.

Muž třeba popisuje, že na americko-mexické hranici zahlédl množství muslimských modlitebních koberečků. Prezident Trump pravděpodobně doufá, že podobná svědectví potvrdí jeho hypotézu, že je stavba zdi opravdu potřeba.

„Je tu mnoho lidí nejen z Mexika. Obyčejní lidé prostě nechápou teroristickou hrozbu, kterou tito lidé představují,“ cituje Examiner rančera, který vzápětí dodává: „Nahání mi hrůzu, že nevíme, kdo překračuje naši hranici. Našli tu modlitební koberce. Hranici prostě nepřekračují jen Mexičané.“

Tím však veškeré důkazy o údajném nálezu modlitebních koberců na místě končí, ani Examiner tuto teorii nepodpořil žádnými fotografiemi či ověřenými svědectvími. Podle rančera však pohraniční stráž zachytila i migranty jiných národností.

Světe, div se, měli mezi nimi být i českoslovenští občané. Jak přitom všichni víme, společný stát Čechů a Slováků zanikl k 31. prosinci 1992. Tou dobou byl však prezidentem George Bush starší, nikoliv Donald Trump.

Z českého pohledu je zarážející, že Trump podobné články sdílí, i proto, že jeho bývalou ženou je rodačka ze Zlína Ivana Zelníčková. Trump by tak mohl vědět, že údajná přítomnost migrantů z Československa na americko-mexické hranici přes čtvrtstoletí po jeho zániku je značně nepravděpodobná.

Podle Adama Serwera z prestižního amerického časopisu The Atlantic se tak opět potvrdilo, že Trump je pro podporu svých politických kroků schopen použít jakýchkoliv argumentů. I těch, které se, minimálně částečně, nezakládají na pravdě.

Témata:  Donald Trump USA rozpočet migrace Československo

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy