Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chystají USA další vojenské dobrodružství? Venezuela je tvrdý oříšek

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Komentář Petra Šulky – Prezident Donald Trump uznal lídra opozice a předsedu venezuelského parlamentu Juana Guaidoa prezidentem Venezuely místo zvoleného Nicolase Madura. Situace kolem těžce zkoušené země se opět přiostřuje. Hrozí Venezuele zahraniční intervence?

Stav Venezuely po vládě Huga Chaveze a Nicolase Madura není vskutku dobrý. Pokus o zavedení socialismu opět žalostně selhal. Hospodářství země je a vždy bylo založeno na vývozu ropy. V letech, kdy stála ropa přes 100 dolarů za barel se Venezuele žilo dobře a různé podpory chudému obyvatelstvu jen pršely. Když však cena ropy padla, socialistická vláda začala znárodňovat.

To sice situaci na chvíli stabilizovalo ale přineslo další problémy. Vláda se o získané majetky řádně nestarala a neuměla je řídit a ekonomika začala strmě padat. Lidé se začali bouřit a režim začal přitahovat šrouby a hromadně zatýkat a umlčovat. Aby nebylo všem problémům konec, Spojené státy v roce 2014 na zemi uvalily sankce. Od té doby se venezuelská ekonomika propadla o 35 % a vloni míra inflace dosáhla krásných 1,3 milionu procent. Ze země uprchlo 2,5 milionu lidí.

Caracas Washington dlouhodobě kritizoval a často i velmi neomaleně. Hugo Chávez si v kritice amerických prezidentů doslova liboval a z podrážděných reakci amerických politiků měl radost. Dodával do amerických chudých čtvrtí levnou naftu a humanitární pomoc. V roce 2011 dokonce oficiálně litoval smrti Usámy bin Ladina. Na druhou stranu v roce 2002 ve Venezuele proběhl nezdařený pokus o puč, o kterém se dodnes spekuluje, zda v něm neměla prsty CIA.

Je třeba uznat, že podplukovník Chávez měl větší charizma a nikdy se nedostal do takových problémů jako autobusák Maduro. Ten čelí na domácí půdě zhoršující s ekonomické situaci a sílícím protestům a na mezinárodní scéně silné zahraniční koalici. Vedle USA se proti němu postavilo i Peru, Chile, Argentina, Kolumbie a především Brazílie, jejíž nový prezident Jair Bolsonaro je přesným opakem Madura a všeho, co představuje.

Náhlý zájem USA o svůj „přední dvorek“, jak byla Jižní Amerika často označovaná, má však i jiné důvody. V oblasti, kterou dosud USA považovaly za svoji doménu, totiž čím dál více ekonomicky a vojensky začínají pronikat Čína a Rusko. Ve Venezuele tak na začátku roku přistáli dva nadzvukové bombardéry TU-160, venezuelské letectvo je vyzbrojeno Suchoji a v zemi vyrostla továrna na zbraně firmy Kalašnikov. Čína investuje do infrastruktury a těžby ropy. Je třeba upozornit, že aktivity zemí se rozhodně nesoustředí jen na Venezuelu. Ve hře jsou nepochybně i zásoby ropy, které jsou podle některých odhadů největší na světě.

Na stranu Madura se vedle Číny a Ruska postavil i Írán a Turecko. Z latinskoamerických zemí pak Mexiko a Kuba. Karty jsou rozdány. Jak ovšem bude hra vypadat a jaké bude mít důsledky? Je nepochybné, že tlak na Venezuelu bude gradovat. Je však otázkou, zda se skutečně odhodlají okolní státy k přímé intervenci a jakou v tom budou hrát Spojené státy. Ty díky svojí historii neustálých intervencí a vměšování do záležitostí Latinské Ameriky jsou v regionu velmi nepopulární.

Invaze vedená USA by nevedla k potlačení radikální levice v oblasti, ale naopak. I v zemích, kde byla podobná hnutí potlačena, jako je například Peru, kde léta řádilo hnutí Světlá stezka, může dojít k renesanci podobných hnutí a vzedmutí protiamerické vlny. Protilékem, který se Jižní Americe často aplikoval, byly polovojenské nebo přímo vojenské proamerické režimy, eskadry smrti a státní teror. Ve výsledku ani to nevedlo k ničemu dobrému.

Je možné, že se do intervence pustí pouze latinskoamerické země s pouhou podporou USA. To může být pro ně velký problém. Venezuelská armáda je po sérii čistek prezidentovi věrná a dobře vyzbrojené jsou i milice. Pokud by se intervence protáhla, je nepochybné, že by to destabilizovalo i intervenující státy. Ekonomiky států Jižní Ameriky, a především Brazílie, nejsou v nejlepším stavu. Pokud by se Venezuela stala pro ně další přítěží, nestabilita by se mohla naopak rozšířit. Stejně tak by mohly režimy oslabit oběti v řadách intervenčních vojsk.

Nejschůdnější varianta pro všechny je nechat venezuelský režim vyhnít a zhroutit. Státy Jižní Ameriky A USA budou Madura peskovat a znepříjemňovat mu život, ale proti jeho režimu nebudu intervenovat. Ostatně bouře a nepokoje a často dosti krvavé v zemi probíhají již léta. Čína a Rusko se zemi sice snaží pomoci nejen dodávkami potravin ale i levnými úvěry, ale Venezuela je pro ně příliš vzdálená pro reálnou vojenskou pomoc. Pokud by se ovšem k ní odhodlaly je nepochybné, že by Washington zasáhl. Příběh Venezuely bude ještě velmi dramatický.  

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro Hugo Chávez USA Donald Trump Jair Bolsonaro Brazílie demonstrace ve Venezuele

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy