reklama

Německá policie zadržela všechny muže ve středu v severním Německu. Dvěma podezřelým je 23 let, třetímu je 36 let. Podle německé stanice Deutsche Welle pocházejí všichni z Iráku.

Oba mladší muži jsou obviněni z přípravy podomácku vyrobené výbušniny. K tomu měli využít střelný prach z rachejtlí a další součásti.

„Podle dosavadních zjištění si podezřelí pro svůj útok ještě nevybrali konkrétní cíl,“ sdělila kancelář federálního prokurátora.

Ministr vnitra Horst Seehofer nicméně informoval, že již přistoupili ke zkouškám výbušniny. Tu se pokoušeli vyrobit podle návodu staženého z internetu. Detonační zařízení chtěli koupit ve Velké Británii, tamní úřady však zásilku zachytily.

Kromě bombového útoku uvažovali muži i o koupi pistole. S nákupem jim měl pomoci třetí z obviněných. Nakonec však od tohoto plánu ustoupili, údajně proto, že byla zbraň příliš drahá.

Podle vyšetřovatelů tak začali zvažovat i útok za pomoci automobilu. Jeden z nich začal od ledna navštěvovat kurzy autoškoly zaměřené na ovládání nákladních vozidel.

Prozatím není jasné, zda byli podezřelí napojeni na nějaké další osoby nebo teroristickou organizaci. Teprve další vyšetřování má odhalit případné vazby zadržených.