reklama

Německé státní orgány podle organizace zanedbávají své povinnosti v oblasti lidských práv, když nedostatečně chrání uprchlíky před diskriminací a rasově motivovanými útoky.

Německo podle AI nedokázalo efektivně vyšetřovat a trestat rasistické zločiny ani před vypuknutím současné uprchlické krize. Počet ohlášených trestných činů, jejichž terčem byly ubytovny pro uprchlíky, byl loni ve srovnání s rokem 2013 až 16krát vyšší.

AI také uvádí, že množství útoků vůči rasovým, etnickým a náboženským menšinám za stejné období stoupl o 87 procent, píše agentura DPA.

Generální tajemnice německé pobočky AI Selmin Caliskanová dodala, že uvedený počet rasisticky motivovaných činů je nejvyšší v poválečné historii Německa. Místní úřady navíc často nepřiznávají rasistickou motivaci násilných útoků vůči migrantům.

AI proto navrhla Německu zavedení komplexního systému ochrany ubytoven pro uprchlíky v celé zemi. Mělo by se prý také zásadně zlepšit zaznamenávání údajů o trestné činnosti páchané rasisty a stoupenci ultrapravice.