reklama

Novinářům to dnes sdělil britský ministr bezpečnosti Ben Wallace. Cantlie byl zkušeným válečným fotografem, který pokrýval události například v bojových zónách Iráku, Afghánistánu, Somálska Libye a Sýrie.

V Sýrii byl unesen dokonce dvakrát. Nejprve v červenci 2012, spolu s holandským fotografem Jeroenem Oerlemanem. Oba muži se pokusili o útěk, ten se jim však nezdařil a jejich věznitelé oba postřelili. O týden později je osvobodili bojovníci Svobodné syrské armády.

Po svém návratu do Velké Británie popsal zkušenosti z věznění pro BBC. „Když jste drženi v zajetí, máte zavázané oči a chlapík vám u hlavy drží pistoli, tak je to velmi skutečné,“ vzpomínal tehdy Cantlie. „Bylo nám naznačováno, že se potkáme se svým bohem, ptali se nás, zda jsme připraveni se s ním setkat a říkali, že jsme sami zaseli plody našeho zničení.“

V listopadu 2012 se do země vrátil, aby pokračoval ve své práci. Nedlouho poté byl však znovu unesen. Jamesi Foleymu, kterého zajali džihádisté spolu s ním, nakonec před kamerou uřízli hlavu. O Cantliem nebylo další dva roky slyšet, dokud se neobjevil na propagandistickém videu v typickém oranžovém úboru.

Od té doby byl využit v několika dalších videích. V prosinci 2016 byl zachycen na nahrávce z frontové linii v Mosulu. V roce 2017 se v iráckých médiích objevily zprávy, které tvrdily, že byl britský novinář zabit při jednom z leteckých útoků. V lednu 2019 však představitel Syrských demokratických sil řekl, že by Cantlie mohl být stále naživu v Sýrii.

Podle stanice CNN mluvil ministr Wallace nejprve obecně o britských rukojmích ve světě. Zdůraznil, že Velká Británie neplatí výkupné a odrazoval od něj i další země. Cantlieho jmenoval jako „nejprominentnějšího britského rukojmí“ a na konkrétní otázku, zda si myslí, že je novinář stále naživu, odpověděl že ano. Nespecifikoval však, jestli vláda předpokládá, že ho islamisté drží ve stále se zmenšující kapse, která je dosud pod kontrolou Islámského státu.