reklama

Monica Wittová pracovala pro americké letectvo mezi lety 1997 a 2008. Podle prokurátorů jí byl udělen nejvyšší stupeň bezpečnostní prověrky. Kromě Wittové byli obviněni i čtyři íránští občané, kteří se měli pokoušet nainstalovat výzvědný software do počítačů patřících jejím kolegům.

„Je to smutný den pro Ameriku, když jeden z jejích občanů zradí svoji vlast,“ řekl podle BBC asistent generálního prokurátora John Demers.

Obviněná žena měla prozradit utajené informace, včetně jmen některých agentů a detailů prováděných operací, v lednu 2012. V textu obvinění se mimo jiné uvádí, že byla vysílána na různé lokality na Blízkém východě, kde prováděla kontrašpionážní aktivity.

„Wittová, která zběhla na stranu Íránu v roce 2013 je obviněna z toho, že pomáhala íránským výzvědným službám v útocích na své bývalé kolegy v americké zpravodajské komunitě,“ uvádí se v textu. „Wittová také měla zveřejnit kódové jméno a informace o utajené misi amerického ministerstva zahraničí.“

Krátce po přeběhnutí na stranu Íránu měla své znalosti Teheránu předat, s cílem způsobit Spojeným státům „vážné škody.“ „Milovala jsem tu práci a snažím se využít trénink, který mi byl poskytnut, k páchání dobra, namísto zla,“ napsala v jedné z sms zpráv, které poslala v roce 2012 svému íránskému kontaktu. V Íránu měla také konvertovat k islámu.

Čtyři Íránci, kteří byli také obviněni, měli pracovat pro Íránské revoluční gardy. Ministerstvo financí také uvalilo sankce na dvě íránské společnosti, které měly v konspiračních aktivitách sehrát svoji roli. Vyšetřovatelé věří, že byla Wittová naverbována právě na konferenci pořádané společností New Horizon Organization.

Na Monicu Wittovou i čtyři muže vydala FBI zatykač. Bývalá agentka se však pravděpodobně nachází v Íránu nebo jiné oblasti regionu. V původním dokumentu FBI, kde byla vedena jako pohřešovaná osoba, se zmiňovalo, že by mohla pracovat jako učitelka angličtiny v Afghánistánu nebo Tádžikistánu.