Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ohrozí brexit Maďarsko? Ministr hospodářství varuje před poklesem ekonomiky

Maďarský parlament
Maďarský parlament
Foto: parlament.hu

Budapešť – Maďarský ministr hospodářství Mihály Varga upozornil, že případný odchod Velké Británie z Evropské unie, by mohl mít negativní dopad i na Maďarsko. Brexit by totiž mohl bezprostředně snížit tempo růstu maďarské ekonomiky.

Tamní ekonomika by mohla klesnout asi o 0,3 až 0,4 procenta. „Tento odhad se však týká jen prvního přímého dopadu," varoval Varga. Podle něho je obtížné předpovídat dlouhodobější dopady brexitu na pracovní místa a pohyb zaměstnanců. V Británii v současnosti pracují statisíce Maďarů

„Musíme také vzít v úvahu, že Británie je čistým přispěvatelem do (rozpočtu) EU a její odchod by mohl ovlivnit podpůrné programy, díky nimž se Maďarsko nachází ve velmi příznivé pozici čistého příjemce," upozornil ministr.

Budapešť by brexit negativně pocítila především proto, že Británie patří mezi deset největších obchodních partnerů země. Varga poukázal i na značné investice, které mají Britové v Maďarsku - v zemi například působí obchodní řetězec Tesco nebo telekomunikační operátor British Telecom.

Témata:  Maďarsko Brexit EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy