reklama

Objevily se dnes v jeho vzkazu na twitteru určeném šéfovi českého resortu zemědělství Miroslavu Tomanovi, kterého vyzval, aby zanechal kousavých poznámek. České ministerstvo zemědělství zareagovalo replikou, že Ardanowski se snaží odvrátit pozornost od systémového problému se selháním veterinárního dozoru v Polsku.

"S uspokojením přijímám informace o tom, jak dobře funguje veterinární dozor v Čechách. To, že každou chvíli objeví maso neznámého původu, jako v roce 2018, že najde dopravní firmy převážející nelegální maso, že nachází nikde neohlášené, nelegální sklady s masem, které pochází neznámo odkud, bezpochyby svědčí o tom, že je schopný," píše Ardanowski. Maso od neznámých krav, které chybějí v systému registrace a evidence, "bylo získáno při loupežné činnosti jistého Rumcajse, který to dělal pro Manku a Cipíska".

Česká Státní veterinární správa ve čtvrtek informovala, že v Praze na Bohdalci fungovala nelegální bourárna masa. Veterináři spolu s policií a celníky na místě zajistili skoro 1200 kilogramů hovězího masa bez dokladů a značení. Další místo s 800 kilogramy neznámého masa veterináři našli koncem loňského roku v řeznictví v Chotěšově u Plzně. Další desítky kilogramů masa byly prošlé.

Podle Ardanowského nelegální sklad "v centru Prahy vedl známý konspirátor Krteček a přepravou neznámého masa se zabývali Křemílek a Vochomůrka".

"Tvoje kousavé poznámky, které jsou možná potřebné v nějaké vnitřní (české vnitropolitické - pozn. ČTK) hře, padat nemají," vzkázal Ardanowski Tomanovi s tím, že k inteligentnímu člověku, za jakého svůj protějšek považuje, se nehodí. Vyzval zároveň Tomana, aby dál "nešel touto cestou".

V Česku se v posledních týdnech znovu debatuje o kvalitě a bezpečnosti polských potravin poté, co koncem ledna polská televize odvysílala tajně natočenou reportáž z jatek, kde byly poráženy nemocné krávy. Maso z nich se dostalo do řady zemí EU, včetně Česka a Slovenska. Později čeští veterináři v polském hovězím objevili salmonelu. Ve čtvrtek informovali, že ji objevili ve 1200 kilogramech mražených kuřecích stehen z Polska.

Ministr zemědělství Miroslav Toman opakovaně prohlásil, že nevěří polskému systému veterinární kontroly. Podle Ardanowského se problémy s polskými potravinami zveličují, myslí si, že každá záminka je dobrá k obvinění Polska, že má špatné jídlo. Takto se prý chovají země, které v oblasti produkce potravin nestačí na konkurenci z jeho země.

"Kdo je bez viny, ať hodí kamenem," řekl ve čtvrtek Ardanowski v reakci na informace o nelegální bourárně masa v Praze. "Je vidět, že to určitě nejsou Češi," dodal.

"Na rozdíl od polských dozorových orgánů ty naše fungují spolehlivě a daří se jim odhalit i tyto případy, jako je nelegální bourárna masa. Na rozdíl od Polska o nich také neprodleně a korektně informujeme veřejnost a rázně je řešíme," zareagoval mluvčí českého ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. "Je to další důkaz toho, jak dobře u nás veterinární dozor funguje," zdůraznil a dodal, že vyjádření ministra Ardanowského vnímá české ministerstvo "jako snahu odvrátit pozornost od skutečného problému, kterým je systémové selhání dozorových orgánů v Polsku".

Ministr Ardanowski v minulých dnech také hrozil odpovědí v podobě kontrol masadováženého do Polska z Česka a Slovenska, rozhlasová stanice Radio Zet dokonce informovala o pokynu hlavního veterináře Pawla Niemczuka v tomto smyslu. O provádění kontrol se však média nezmínila a deník Rzeczpospolita tlumočil názor expertů, že polsko-český souboj v kontrolách masa je špatný a unáhlený nápad, který by neposloužil hospodářským vztahům s tak cenným partnerem, jakým je pro polské vývozce ČR. "To my můžeme více ztratit," vysvětlil Michal Koleśnikow z banky BOŚ. "Normální by mělo být budování důvěry, a ne odveta eskalující konflikt, který nikomu neslouží," dodal ředitel sdružení polských výrobců potravin Andrzej Gantner.