Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát před totálním koncem: Džíhádisté se hromadně vzdávají. Zbytek sází na bomby v autech

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Ve východní Sýrii se vzdalo na 150 bojovníků takzvaného Islámského státu (IS). Oznámila to dnes Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle agentury AP se vzdala skupina asi 500 lidí mezi nimiž jsou také bojovníci IS.

Na východě Sýrie bojuje proti zbylým členům IS arabsko-kurdská koalice SDF. Snaží se ale nejdříve z místa evakuovat civilisty a ty bojovníky, kteří se chtějí vzdát.

Agentura Reuters s odvolání na SOHR napsala, že v Baghúzu, kam se uchýlili poslední bojovníci IS s rodinami, se vzdalo 150 členů IS. Budou podle Reuters ve skupině asi 400 lidí, která má být z místa evakuována dnes. SOHR situaci v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že má v terénu své informátory.

Agentura AP citovala zdroj ze SDF, podle nějž se dnes vzdalo 500 lidí včetně bojovníků IS. Kromě nich by mělo dnes z Baghúzu odjet dalších 200 lidí.

Z vesnice bylo vidět odcházet desítky mužů, žen a dětí. Lidé ze SDF je prohledali a nechali nastoupit do přistavených nákladních aut.

Mluvčí SDF sdělila, že ofenziva proti Baghúzu se zpomalila, ale SDF se snaží členům IS zabránit dostat se mezi evakuované.

Podle předchozích zpráv bylo nutné vojenský tlak na IS zmírnit, protože teroristé začali využívat civilisty jako lidské štíty.

Ofenziva začala v pátek po čtrnáctidenní pauze, která měla umožnit evakuaci civilistů.

Místní zdroje odhadují, že na malém území v Baghúzu, pod nímž je řada jeskyní a tunelů, zůstaly řádově stovky radikálů z IS. Jen minulý týden oblast podle OSN opustilo na 13.000 lidí.

Koalice SDF oznámila zahájení konečného útoku proti IS krátce poté, co mluvčí SDF Mustafa Bálí popřel výrok amerického prezidenta Donalda Trumpa, podle něhož boje už skončily a SDF dobyla 100 procent území dříve ovládaného IS.

Trump už koncem loňského roku řekl, že považuje boj proti IS za skončený a že ze Sýrie stáhne všech 2000 amerických vojáků. Působí tam jako poradci a školitelé SDF. Nedávno nicméně Spojené státy oznámily, že v Sýrii i po stažení vojsk nechají asi 400 svých vojáků.

Témata:  Islámský stát Sýrie Syrská organizace pro lidská práva (SOHR)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.