Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demokraté v Kongresu zahájili frontální útok na Trumpa a jeho spolupracovníky

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Bílý dům i demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů zbrojí před blížícím se dramatickým a vleklým právním soubojem, jímž podle analytiků skončí prošetřování aktivit prezidenta Donalda Trumpa a jeho spolupracovníků na půdě amerického Kongresu. Několik sněmovních výborů se v minulých dnech energicky pustilo do detailního vyšetřování v naději, že najdou důkazy o prezidentových přečinech vedoucí k možné soudní žalobě nebo alespoň k nezdaru obhajoby Trumpova prezidentského mandátu.

List The Washington Post napsal, že Bílý dům si už předem najal deset až dvacet renomovaných právníků, kteří mají souboj s demokraty ve Sněmovně reprezentantů řídit.

Jejich úkolem podle listu bude maximálně omezit rozsah vyšetřování a důsledně obhájit ústavní práva hlavy státu. Nebudou údajně váhat ani s využitím institutu takzvané výsady výkonné moci (executive privilege), která umožňuje zachovávat mlčenlivost o citlivých záležitostech státní správy.

Použít maximálně účinné prostředky nebudou podle amerických médií váhat ani sněmovní demokraté. Ke slyšení si úředníky Bílého domu budou zvát pomocí soudních obsílek, případně si budou vynucovat podání informací "násilím", napsala agentura AP.

I tým právních poradců Sněmovny reprezentantů posílila řada zkušených expertů. Jsou mezi nimi podle The Washington Post vyšetřovatelé, bývalí pracovníci ministerstva spravedlnosti, někdejší federální soudci nebo pracovníci tajných služeb.

Vyšetřování zahájilo nejméně pět sněmovních výborů, jejichž pátrání je zatím nekoordinované a často se překrývá. Postupně se ale prý podaří zajistit, aby se jednotlivé výbory specializovaly na dílčí problémy z Trumpovy minulosti i z jeho působení v Bílém domě. Rozsah vyšetřování je podle shodného názoru amerických novinářů bezprecedentní a bude zahrnovat prakticky všechny skandály, které v posledních letech doprovázely Trumpovo působení v politice, byznysu i osobním životě. Pátrání údajně může trvat roky.

Demokraté se zaměří na známou tajnou schůzku Trumpových poradců s ruskou právničkou v newyorské Trump Tower, na platby za mlčení údajným Trumpovým milenkám, na problematické propuštění exšéfa FBI Jamese Comeyho, na zveřejnění elektronické pošty Demokratické strany na serveru WikiLeaks nebo na projekt Trumpova mrakodrapu v Moskvě.

Zajímat je budou i operace britské firmy Cambridge Analytica při vývoji softwarových nástrojů pro podporu Trumpovy volební kampaně, problematické příjmy z Trumova washingtonského hotelu, činnost prezidentovy dobročinné nadace, obsah jeho utajovaných daňových přiznání nebo napojení jeho týmu na ruské manažery a oligarchy typu Konstantina Kilimnika nebo miliardářů Olega Děripasky či Viktora Vekselberga.

Čím vyšetřování skončí, není jasné, poznamenává server Politico. Právníci se přou, zda je prezidenta během výkonu funkce možné trestně stíhat za maření spravedlnosti nebo zneužití moci. Regule ministerstva spravedlnosti to údajně zakazují, řada ústavních právníků ale tvrdí opak. Podle republikánů není nejspíš cílem protitrumpovské kampaně Demokratické strany prezidenta zažalovat, ale zkompromitovat ho natolik, aby ve volbách 2020 svůj úřad neobhájil.

Témata:  Kongres Spojených států amerických (United States Congress) Donald Trump prezident USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy