Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hádky před eurovolbami gradují: Orbán připustil odchod Fideszu z ELS

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes připustil, že spor kvůli protibruselské kampani jeho vlády by mohl skončit vystoupením jeho strany Fidesz z Evropské lidové strany (ELS). Pokud se tak stane, rozhovory o nové politické platformě zahájí v Polsku, naznačil maďarský ministerský předseda v rozhovoru s maďarským rozhlasem.

Orbánově straně hrozí vyloučení z ELS mimo jiné kvůli billboardům útočícím na předsedu Evropské komise Jeana-Claudea Junckera.

Yesterday, I had the chance to see #Orban’s anti-EU, anti-Soros adverts for myself. They appear on at least (!) 10% of billboards on the way to #Budapest from the airport. Sometimes four in a row. Sends shivers down your spine.. /1#Fidesz #Hungary pic.twitter.com/TnwCdHVeG8

— Barbara Yoxon (@BasiaYoxon) 7. března 2019

ELS nyní zvažuje vyloučení Fideszu ze svých řad. "Debata by mohla skončit tím, že (Fidesz) najde své místo nikoli uvnitř, ale vně lidové strany," prohlásil Orbán. "Pokud budeme muset začít něco nového, ... pak bude zjevně prvním místem, kde povedeme rozhovory, Polsko," dodal Orbán.

V úterý kandidát ELS na příštího předsedu Evropské komise Manfred Weber řekl, že aby Fidesz mohl mezi evropskými lidovci zůstat, musel by mimo jiné odstranit kontroverzní billboardy. Šéf Orbánova kabinetu Gergely Gulyás ve čtvrtek ujistil, že příští týden budou sporné billboardy vyměněny.

Gulyás rovněž zdůraznil, že Fidesz "i přes zklamání v určitých věcech nadále považuje ELS za nejlepší platformu pro prosazování křesťansko-demokratické politiky".

Kampaň maďarské vlády spojuje předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera a amerického miliardáře a filantropa maďarského původu George Sorose s podporou migrace a s oslabováním ochrany hranic.

Témata:  Viktor Orbán Fidesz Maďarsko EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy