Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovexit? Kandidáti na slovenského prezidenta debatovali o EU, bylo to ostré

Bratsilava, Slovensko - Bratislavský hrad
Bratsilava, Slovensko - Bratislavský hrad
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

První televizní debata hlavních favoritů přímých prezidentských voleb na Slovensku potvrdila rozdílné názory čtveřice zájemců o nejvyšší politický post v zemi na Evropskou unii. Diskuse v soukromé televizi Markíza se ale obešla bez vzájemných ostřejších výpadů kandidátů.

Zatímco favoritka voleb Zuzana Čaputová i místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič se označují za kandidáty s proevropskými názory, rezervovaný postoj k EU netají soudce nejvyšší soudu Štefan Harabin a šéf krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko Marian Kotleba. Tito čtyři kandidáti jsou podle průzkumů nejpopulárnějšími ze 13 zájemců o post hlavy slovenského státu. První kolo voleb bude 16. března.

"Z pohledu imigrace a z pohledu bruselského diktátu mezi panem Šefčovičem a pani Čaputovou není absolutně žádné rozdíl. Oni jsou jednoduše liberálové," řekl Kotleba, který zároveň přirovnal Šefčoviče k eurofanatikovi. Dodal, že jako prezident by stáhl vojáky z cvičení u ruských hranic a z prezidentského paláce by odstranil "okupační vlajky", kterými Kotleba dlouhodobě označuje vlajky EU.

Harabin se zase označil za jediného křesťanského a národního kandidáta na slovenského prezidenta, v debatě v souvislosti s řešením migrační krize hovořil o snaze bruselských elit dostat migranty na Slovensko.

Právnička a místopředsedkyně neparlamentní strany Progresivní Slovensko Čaputová v debatě řekla, že se zasazuje o proevropskou a proatlantickou orientaci země. Zopakovala, že při žádosti o milost by přistupovala ke každému žadateli stejně.

Právě ve zmíněné otázce Šefčovič dříve kritizoval Čaputovou, že se podle něj jednoznačně nevyjádřila, zda by udělila milost i úřadujícímu prezidentovi Andreji Kiskovi, pokud by byl stíhán a odsouzen v daňové kauze své firmy. Kiska, který se o znovuzvolení již neuchází, podpořil v prezidentské kampani Čaputovou.

Šefčovič v televizní debatě opět odmítl odpovědět, zda by jmenoval ústavním soudcem expremiéra a šéfa nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Fica. Právě Fico nabídl prezidentskou kandidaturu Šefčovičovi, kterému Směr-SD financuje i část jeho kampaně. Šefčovič rovněž nekomentoval kauzy Směru-SD s odůvodněním, že je třeba se dívat do budoucna.

"Kandidatura Roberta Fica je irelevantní. Tuto otázku nikdo nebude řešit, pan Fico nebude (na ústavního soudce) kandidovat," tvrdil Šefčovič.

Fico se původně ucházel o funkci předsedu ústavního soudu, krátce před únorovou volbou kandidátů na ústavní soudce se ale kandidatury vzdal. Jeho snaha o získání taláru se stala jedním z témat prezidentských voleb. Kiska i Čaputová se nechali slyšet, že by Fica nevybrali ústavním soudcem ze širšího seznamu kandidátů. Od poloviny února je činnost slovenskéhoústavního soudu paralyzována, protože většině soudců skončilo funkční období a parlament dosud nezvolil na jejich místo žádné kandidáty.

Soudce Harabin v televizní debatě tvrdil, že Sefčovič, který v minulosti studoval například na Státním institutu mezinárodních vztahů v Moskvě, používá titul doktora práv nezákonně. Šefčovič to odmítl a zveřejnil takzvanou nostrifikační doložku, na jejímž základě mu Univerzita Komenského v Bratislavě vzdělání a titul z Moskvy uznala.

Očekává se, že o příštím slovenském prezidentovi rozhodne až druhé kolo přímé volby, které se uskuteční 30. března a do kterého postoupí dva nejúspěšnější kandidáti z prvního kola hlasování.

Témata:  Marián Kotleba Slovensko prezident Slovenska Zuzana Čaputová Maroš Ševčovič

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy