Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

SAE vynesly verdikt nad 19 teroristy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto Al-Jazeera

Dubaj - Soud ve Spojených arabských emirátech dnes vynesl verdikty v procesu s 15 Jemenci a čtyřmi občany SAE, kteří byli obžalovaní z vytvoření odnože Muslimského bratrstva v zemi.

Muslimské bratrstvo je podle zákonů SAE považováno za teroristickou organizaci. Vzniklo v roce 1929 v Egyptě a je nejstarším a nejprestižnějším zástupcem sunnitských muslimů ve světě. Má mnoho odnoží také v Evropě. Některé arabské země ale bratrstvo považují za hrozbu. Od roku 2013 je zakázané i v Egyptě.

Státní tisková agentura WAM uvedla, že se dnešní rozsudky v SAE pohybují "od zproštění viny po doživotí". Žádné bližší detaily nesdělila, napsala agentura AP. Soud rovněž nařídil zabavit odsouzeným celkem tři miliony dirhamů (téměř 20 milionů Kč).

Agentura informovala ještě o jiném případu, ve kterém byl muž, který spolupracoval s odnoží Al-Káidy v Sýrii, odsouzen na pět let. Čtyři další obžalovaní "arabské, americké a evropské národnosti" dostali roční trest za to, že úřady na pachatele tohoto trestného činu neupozornili.

Témata:  Spojené arabské emiráty Muslimské bratrstvo terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.