Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci u nás nejsou motivování k práci, dáváme jim toho moc, říkají v Itálii

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Pompeje – Uprchlíci, kteří přijdou do Itálie, dostanou střechu nad hlavu i malé kapesné, tímto způsobem jsou ale motivováni k nicnedělání. Tvrdí to Massimo Osanna, ředitel archeologických prací v Pompejích. I proto představil svůj plán, jak vše změnit. Uvedl to server The Local.

Zatímco úřady zpracovávají žádosti o azyl, nemohou migranti pracovat, zároveň ale dostávají denní příspěvek ve výši 2,50 eur (asi 68 korun) od vlády a zdarma mají také bydlení, zdravotní péči, vzdělávání a různá školení.

Ve svém projevu na akci uvnitř starověkých ruin Osanna řekl politikům a novinářům, že doufá, že vláda bude uvažovat o zaměstnání některých žadatelů o azyl „v rámci kulturní sféry".

„V tomto okamžiku jsou placeni za to, že nic nedělají. Proč je nezaměstnat na některých z našich kulturních památek?" vysvětloval Osanna.

Migranti by tak nově mohli sbírat odpadky kolem známých památek nebo plít záhony v zahradách městských luxusních římských vil.

V roce 2015 do Itálie přijelo asi 121.000 migrantů, dalších 50.000 do země dorazilo od začátku roku. Významný podíl všech příjezdů skončí žádostí o politický azyl v Itálii, což je proces, který obvykle trvá 12 až 18 měsíců.

Náklady na údržbu obrovského italského kulturního a historického dědictví podle serveru The Local doslova způsobují bolest hlavy tamní vládě, která se snaží najít miliony eur potřebné k financování nekončícího proudu údržby a restaurátorských prací.

Přestože jde o nejpopulárnější historické místo v zemi, které ročně navštíví asi tři miliony turistů, bojují Pompeje s finančními problémy. V loňském roce dokonce město využilo crowdfunding, aby se pokusilo získat 53000 eur potřebných k financování obnovy ložnice, jejíž stěny obsahují starověké graffiti, které zřejmě vytvořila druhá manželka Juliua Caesara.

Osanna dodal, že by uprchlíci-pracovníci mohli poskytnout velkou službu kulturním památkám v Itálii a umožnili by tak, aby byly peníze uvolněny na jiné věci.

„Obecně platí, že uprchlíci by mohli vykonávat obecné úkoly, jako je úklid odpadků a zahrádkažení," řekl Osanna a dodal, že uprchlíci a migranti by neměli vykonávat jen základní služby. „Mezi příchozími jsou architekti, inženýři a dokonce i archeologové, kteří pocházejí z extrémně kulturních měst, ale bohužel byli nuceni uprchnout," dodal.

Témata:  uprchlíci Itálie Pompeje

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy