reklama

Uprchlíci hrozbou?

Jak ukázal průzkum názorů na důležité aktuální otázky, který mezi deseti členskými státy provedl think tank Pew Research Center, rozdílné názory panují na všemožná témata – od postoje vůči Rusku přes boj s terorismem až po uprchlickou krizi.

Průzkum například zkoumal, zda mají obyvatelé pocit, že se globální vliv jejich země za posledních 10 let zvýšil. Zatímco „ano" řeklo 62 % Němců, 65 % Řeků má pocit přesně opačný. Negativně odpovídali například také Italové či Španělé – tedy obyvatelé států, které v rámci EU čelí problémům, ať už ekonomickým, nebo migračním.

Nepříliš překvapivé byly výsledky odpovědí na otázku, zda uprchlíci představují pro jejich zemi riziko. Kladně odpovědělo 73 % Poláků, 69 % Řeků a Maďarů a 65 % Italů. Oproti tomu obyvatelé zemí, které se k uprchlické krizi staví spíše pozitivně, se uprchlíků nebojí. Za hrozbu je považuje pouze 31 % Němců a 24 % Švédů.

Spory o Rusko

Následující otázky ale podle serveru jasně svědčí o rozpolcenosti Evropské unie. 74 % Řeků si například myslí, že by státy měly prosazovat své národní zájmy, i když jejich spojenci nesouhlasí. Proti je naopak 67 % Němců, zatímco situace v Polsku, Nizozemí nebo Španělsku je spíše vyrovnaná.

Jak server podotýká, názor prosazovat národní zájmy převážil ale například i ve Francii, kde je pro 52 % lidí a proti pouze 43 % lidí, nebo právě ve Velké Británii, kde je pro 54 % lidí a proti opět 43 % lidí.

Velmi polarizující je také otázka postoje vůči Rusku. 71 % Švédů se domnívá, že je vůči Rusku nutné zaujmout tvrdý postoj, zatímco obyvatelé Německa, Itálie, Maďarska nebo Řecka preferují udržovat s Ruskem silné ekonomické vztahy. V Řecku to považuje za prioritu dokonce 89 % lidí.

Vzácná shoda

Sporná je také problematika boje proti terorismu. Zatímco přibližně dvě třetiny Nizozemců, Němců a Řeků tvrdí, že použití síly proti teroristům vede pouze k dalšímu násilí a terorismu, 52 % Italů by vojenskou reakci považovalo za nejlepší.

Zahraniční pomoc rozvojovým zemím představuje další problematické téma. Pro její zvýšení by bylo 83 % Španělů, 67 % Němců a 61 % Švédů, ale jen 30 % Maďarů a 28 % Řeků.

Za překvapivé pak server považuje zjištění, že se většina obyvatel ve všech zkoumaných státech domnívá, že by Evropská unie měla sehrávat větší globální roli. Domnívá se to 90 % Španělů, ale například také 55 % Britů.