reklama

Je třeba říci, že se Mueller doopravdy snažil. V rámci pídění se po informacích o spiknutí odeslal 2800 obsílek, 500 příkazů k domovním prohlídkám a požádal o pomoc 13 cizích vlád. Zaměstnal 19 právníků a 40 agentů FBI, analytiky, účetní a další experty. Jeho tým vyslechl přibližně 500 svědků. V důsledku jeho práce bylo odsouzeno, obžalováno či obviněno 34 osob a tři organizace. Vše vyšlo na více než 25 milionů dolarů. 

Měl plnou podporu demokratické strany, jejichž představitelé občas pustili do médií zprávu o vážnosti důkazů. Weby čtyř médií, které jsou k Trumpovi nejostřejší – The Washington Post, The New York Times, MSNBC a CNN, vyprodukovaly za 22 měsíců o vyšetřování dohromady těžce představitelných 8500 článků.

Většina médií v USA jede na protitrumpovské notě a předháněla se v odhalování „šokujících faktů“ o spojení Trumpa s Putinem a o jejich společných piklích proti Hillary Clintonové. Spřádaly se plány a teorie na Trumpův impeachment a předčasné volby. Kauza byla všude a Američany začala jednotvárnost a množství zpráv nudit do takové míry, že poklesla sledovanost hlavních zpravodajských kanálů během reportáží o ní a samotná důvěra v média. 

Proto krach Muellorova vyšetřování, které nenašlo žádné důkazy, mnohé šokoval. Během jednoho dne se zhroutil jeden z pilířů antitrumpovské politiky. Demokraté ztratili na Trumpa bič, který jim dovolil jej peskovat. Mnozí to ještě nepochopili. Demokratický kongresman a šéf legislativního výboru Jerrold Nadler si chce pozvat na kobereček ministra spravedlnosti Williama Barra, aby vysvětli údajné nesrovnalosti v rozhodování jeho úřadu během vyšetřováni. Tlak demokratů prý kolem „ruské stopy“ neskončí.

Většina demokratů a médií, včetně CNN a New York Post, kteří jinak kritikou Trumpa nešetří, další vyšetřování a patlání se v kauze považuje za „jízdu na mrtvé mule“, jak to vyjádřil jeden nejmenovaný demokratický senátor. Naopak s hrůzou očekávají, co bude dělat Trump. Tomu zproštění obvinění rozvázalo ruce a dodalo půdu pod nohama. V první řadě to schytají média. Mnohá z nich rozhodně nebyla vyvážená a kritická a brala jakoukoliv kachnu, která v souvislosti s Ruskem a Trumpem unikla jako jasnou věc. Opět to sníží jejich důvěryhodnost a Trump na ně a jejich kritiku nebude muset brát ohledy.

Demokratickou stranu má nyní Trump doslova na talíři. Svými hysterickými útoky a nerozumnými výroky si podrazila pod sebou stoličku. Navíc minulý týden přišla zajímavá zpráva z Ukrajiny. Vrchní státní zástupce Lucenko zahájil vyšetřování vměšování ukrajinských oligarchů a organizací do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Ovšem ve prospěch Hillary Clintonové! Vzhledem k pofidérnosti důkazů a k přihlédnutím k tomu, jak skončilo vyšetřování jeho samotného lze jen těžko předpokládat, že Trump bude touto kartou hrát.

 Nyní, rok před prezidentskými volbami, je Trump v naprosto unikátní a komfortní situaci. Média k němu kritická a demokratická opozice se totálně blamovala. Navíc demokraté jsou rozhádání a nejsou schopni vygenerovat skutečně silnou osobnost, která by se Trumpovi dokázala za rok v prezidentských volbách rovnocenně postavit.

Prezident to dozajista pochopil a tuto situaci využije. Pročistí administrativu od váhavých a přiková si k sobě republikánskou stranu. Na mezinárodní scéně může začít už několikrát slibované oživování vztahů s Ruskem. Jakákoliv zmínka o svazku Trump-Putin během voleb vyvolá jen salvu smíchu. Den, kdy byly oznámeny výsledky Muellerova vyšetřování, byl dnem, kdy byl Trump podruhé zvolen.