reklama

"S prezidentem budu mluvit za pět minut. Co s ním budu probírat, vám nebudu sdělovat," reagoval Babiš kolem 15:25 na dotaz, zda se v nejbližších dnech plánuje sejít s hlavou státu.

Na tiskové konferenci po jednání vlády předtím odmítl komentovat práci jednotlivých členů kabinetu. Hrad o schůzce informoval po 16:00. Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka se setkání konalo na Babišovu žádost. Obsah schůzky Ovčáček na twitteru neupřesnil.

Kromě ohlášených bodů dostala Nováková při jednání vlády příležitost vysvětlit incident z minulého týdne, kdy zástupce Tchaj-wanu musel ve středu na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci českého ministerstva průmyslu. "Ona vysvětlila, že to bylo selhání jejích podřízených a že z toho vyvodí personální důsledky," řekl Babiš.

Čínský velvyslanec se podle něj choval velmi nestandardně. Připomněl v té souvislosti i událost z přelomu roku, kdy čínský velvyslanec Čang Ťien-min podle Babiše lhal o obsahu jejich společné schůzky na téma varování před čínskými technologiemi.