Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zakladatel WikiLeaks Assange byl zatčen

Julian Assanage
Julian Assanage
Foto: news.com

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange, který se od roku 2012 skrýval na velvyslanectví Ekvádoru v Londýně, byl zatčen a z ambasády odveden. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Zatčení potvrdila londýnská policie, podle níž ji na úřad pozval velvyslanec poté, co jihoamerická země Assangeovi odebrala azyl. Šéf britské diplomacie Jeremy Hunt Ekvádoru poděkoval za součinnost.

Ekvádor Assangeovi odňal azyl, protože opakovaně porušoval mezinárodní úmluvy a pravidla každodenního provozu ambasády, napsal ekvádorský prezident Lenín Moreno na svém twitteru. Skutečnost, že Británie Assangeovi azyl odebrala, považuje server Wikileaks za porušení mezinárodního práva. Internetový portál WikiLeaks se zaměřuje na zveřejňování tajných vládních dokumentů a dalších citlivých dat.

"Je zcela správné, že Assange stane v Británii řádně před spravedlností. O tom, co bude následovat, rozhodne soud," uvedl v prohlášení náměstek britského ministra zahraničí Alan Duncan. "Jsme velmi vděční za krok, který učinila ekvádorská vláda spolu s prezidentem Morenem," řekl dál Duncan. "Dnešní akci předcházel dlouhý dialog mezi oběma zeměmi. Těším se, že v nadcházejících letech budou Británií a Ekvádor pojit silné bilaterální vztahy," uzavřel.

Assange se uchýlil na ekvádorské velvyslanectví v roce 2012, aby se vyhnul vydání do Švédska, které ho chtělo vyslechnout kvůli obvinění ze znásilnění z roku 2010. Assange vinu odmítá a Švédsko v roce 2017 případ odložilo. Stále ale může být vydán i do USA, kde mu hrozí stíhání za zveřejnění dokumentů o válce v Iráku a Afghánistánu. Ekvádorský prezident Moreno ale podle Reuters uvedl, že jeho země dostala od Londýna záruku, že Assange nebude vydán do země, kde by mu hrozil trest smrti.

Témata:  Julian Assange

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy