Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požár Notre-Dame spojil svět. Papež je v šoku, pomoc nabízí Korea, Putin i Trump

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Zahraniční státníci vyjadřují lítost kvůli požáru pařížské gotické katedrály Notre-Dame a nabízejí Francii pomoc. Vzkazy podpory adresované francouzským občanům a politickým představitelům přišly od papeže Františka, amerického prezidenta Donalda Trumpa, ruského prezidenta Vladimira Putina, od vrcholných představitelů Evropské unie, ale i z Japonska či Libanonu. Mnoho států včetně Česka už se ozvalo s konkrétními návrhy a chce na obnovu chrámu finančně přispět.

Hlava katolické církve vyjádřila "šok a lítost" nad zprávami o požáru chrámu, který je podle papeže "symbolem křesťanství ve Francii a v celém světě", uvedl v oficiálním vyjádření vatikánský mluvčí Alessandro Gisotti.

Ruský prezident Putin označil požár za tragédii, která způsobila bolest v srdcích všech Rusů. Šéf Bílého domu Trump prohlásil, že katedrála je "jedním z největších světových pokladů". Podle libanonského premiéra Saada Harírího je požár "tragédií pro lidstvo".

„Je to smutná podívaná, hrůza. Ve svých myšlenkách jsem s francouzským národem,“ vyjádřil svůj šok z rozsahu požáru katedrály #NotreDame předseda Evropské komise @JunckerEU. https://t.co/C79oK4Infv

— Evropská komise v ČR (@ZEK_Praha) 16. dubna 2019

Mluvčí japonské vlády uvedl, že zkáza katedrály je ztrátou pro celý svět a jihokorejský prezident Mun Če-in vyzval, aby se země spojily a pomohly pařížské památce opět vstát z popela. "Naši lásku k lidstvu můžeme zralým způsobem dokázat při rekonstrukci," zdůraznil Mun.

Message from Pres.Moon(@moonriver365)on Fire at Notre Dame: The Notre Dame Cathedral is one of the world's great historical treasures. This is a loss for all of us. We all feel devastated, but the people of France must be in more despair than anyone else. We'll comfort each other

— The Office of President Moon Jae-in (@TheBlueHouseENG) 16. dubna 2019

Mnoho světových lídrů už nabídlo konkrétní pomoc včetně finančních příspěvků. Český kabinet čeká na rozhodnutí francouzské vlády o postupu rekonstrukce a organizování sbírky, ministr kultury Antonín Staněk ale už v pondělí nabídl pomoc českých odborníků při obnově chrámu.

"V sázce je mnohem víc než materiální pomoc. Požár katedrály Notre-Dame nám znovu připomněl, že nás spojuje něco mnohem důležitějšího a hlubšího, než smlouvy," řekl dnes v projevu před Evropským parlamentem předseda Evropské rady Donald Tusk. Šéf europarlamentu Antonio Tajani pak vyzval poslance, aby na rekonstrukci přispěli svým denním platem.

"Polsko ví, jaké to je ztratit v ohni kulturní dědictví. Sami jsme vystavěli Varšavu ze sutin. Katedrálu Notre-Dame obnovíme společně jako Evropané," uvedl už v pondělí na twitteru polský premiér Mateusz Morawiecki.

Témata:  Francie Papež František Vladimír Putin požár katedrály Notre-Dame

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy