Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát opět udeřil. Džihádisté zabili v Sýrii 50 vojáků

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Členové teroristické skupiny Islámský stát (IS) v minulých dvou dnech zabili v bojích v Sýrii téměř 50 syrských vojáků a jejich spojenců. Oznámila to dnes exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v Sýrii dlouhodobě monitoruje z Londýna. Je to podle ní největší útok IS od jeho březnové porážky na východě Sýrie.

Arabsko-kurdská koalice porazila Islámský stát v Baghúzu 23. března, což pozorovatelé označují za rozhodující územní ztrátu IS v Sýrii. V sousedním Iráku skupina přišla o svá území v prosince 2017.

Oddíly IS v Sýrii ale stále působí. Část bojů, v nichž nyní padlo na straně syrské armády 35 lidí, se odehrála v poušti na východě provincie Homs. IS se k útokům na syrské síly přihlásil na své propagandistické stránce Amak. Boje trvaly od čtvrtka do páteční noci a IS v nich přišel o šest lidí.

The #ISIS resurgence campaign in #Syria and #Iraq is gaining momentum. Read the new assessment and view the updated map: https://t.co/XMxLey1Oni. pic.twitter.com/MehdHxy2JQ

— ISW (@TheStudyofWar) 19. dubna 2019

Terčem útoku radikálů se stali i syrští vojáci a jejich spojenci, kteří se nacházeli na kontrolních stanovištích západně od města Halab. Při útoku zahynulo 13 provládních bojovníků, uvedla organizace SOHR.

Krize v Sýrii začala v březnu 2011 demonstracemi proti vládě prezidenta Bašára Asada. Násilné potlačení protestů vedlo k ozbrojenému povstání, které přerostlo v občanskou válku. Chaosu využili radikální islamisté, aby ovládli část Sýrie i sousedního Iráku. Boje v Sýrii si podle odhadů vyžádaly přes 370.000 mrtvých a dalších několik milionů osob bylo nuceno opustit své domovy. Do bojů na straně prezidenta Asada vstoupilo v roce 2015 Rusko, které tak do značné míry ovlivnilo poměr sil ve prospěch vládního režimu.

Témata:  Islámský stát Sýrie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy