reklama

Ministrův úřad spolupracuje s ministerstvem zahraničí a se zastupitelskými úřady cizích zemí, aby "zajistil formality a případy zahraničních obětí mohly být co nejrychleji vyřešeny".

Zahraniční oběti jsou identifikovány postupně. Británie přišla o osm svých občanů, mezi mrtvými cizinci je také osm Indů. Po dvou občanech ztratilo při útocích Turecko, Čína, Austrálie, Španělsko, Švýcarsko a Saúdská Arábie. Po jedné oběti hlásí Japonsko, Bangladéš, Nizozemsko, Francie a Portugalsko. Útoky nepřežily ani tři děti dánského miliardáře Anderse Holche Povlsena.

Německé ministerstvo zahraničí uvedlo, že mezi oběťmi je také osoba, která měla americké i německé občanství. Ministerstvo zahraničí USA informovalo o nejméně čtyřech obětech z řad Američanů a několika dalších zraněných. Zda je mezi mrtvými také člověk s americko-německým občanstvím, není jasné.

Podle zahraničních tiskových agentur by nesrovnalosti v počtu mrtvých cizinců mohly plynout právě z toho, že řada z nich měla občanství několika států.

"Vláda už nabídla pomoc všem obětem i kostelům a hotelům, které byly při nedělních útocích poškozeny," řekl Amaratunga. Dodal, že Srí Lanka dělá vše pro zajištění bezpečnosti návštěvníků.

Vláda chce poskytnout rodinám mrtvých 100.000 rupií (13.000 Kč) na uhrazení pohřebních výdajů a 100.000 až 300.000 rupií mají dostat zranění na úhradu léčebných nákladů.

České ministerstvo zahraničí nemá informace o obětech z České republiky. Desítka lidí zrušila kvůli útokům odjezd z Česka na dovolenou na Srí Lanku, oznámil internetový prodejce Dovolena.cz. Klienti dostanou náhradu za zrušené zájezdy v plné výši zpět.

Srílanská policie prozatím zatkla 24 lidí a útoky spojuje se sedmi sebevražednými atentátníky. Úřady z útoků obvinily místní islamistickou skupinu, pátrají ale po jejích možných spojencích v zahraničí.