Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Světem se šíří nová brutální droga. S lidmi dělá děsivé věci

Mladá dívká šňupe drogu
Mladá dívká šňupe drogu
Foto: Pixmac

Syntetická droga yaba zaplavila asijský Bangladéš. V jedné z nejrychleji rostoucích ekonomik na světě slouží mimo jiné k udržení růstu. V zemi jsou na ní závislé stovky tisíc lidí, s dealery stát nakládá rezolutním způsobem. O tématu informuje britská BBC.

Stovky tisíc lidí z Bangladéše jsou závislé na droze známé pod jménem yaba. Jde o směs metamfetaminu a kofeinu, která se levně prodává v podobě červených nebo růžových pilulek. V zemi se poprvé objevily v roce 2002 a od té doby jejich produkce, která probíhá především v sousední Barmě, prudce vzrostla.

„Byl jsem vzhůru sedm, klidně i deset dní v kuse. Yabu jsem si bral ráno, odpoledne, večer a znovu v noci. Mohl jsem nepřetržitě pracovat a vůbec nemusel spát,“ popisuje pro BBC Mohamed, který býval na droze závislý. Prvotní pozitiva však brzy překryla negativa a Mohamed nebyl daleko od totálního kolapsu.

Experti přitom poukazují na paradoxní věc. Braní yaby totiž nesouvisí se zájmem lidí se bavit, ale naopak se snahou udržet nastolené pracovní tempo. Bangladéš v současnosti patří k nejrychleji rostoucím ekonomikám, pro udržení růstu je však potřeba adekvátní nasazení, ke kterému droga napomáhá.

Dealeři používají k pašování yaby z Barmy uprchlíky z řad Rohingů, kteří od předminulého roku hromadně utíkají do Bangladéše. Téměř milion jich nyní žije v táborech a dealerům se je daří měnit v pašeráky. Často jde o ženy, které pašují pilulky uvnitř svých vagín.

Podle psychiatryně Ashique Selim zaplnila yaba v Bangladéši, kde není běžně dostupný alkohol, pomyslnou díru na trhu. Pro BBC popsala případ muže, který nechtěl zavánět alkoholem, ale jakmile narazil na yabu, propadl jí.

Odpověď státního aparátu je dost drsná. Podle lidskoprávních organizací bylo během prvních sedmi měsíců loňského roku zastřeleno 300 lidí během vládních protidrogových operací. Existují dokonce podezření, že policie aranžuje falešné přestřelky, při nichž jsou lidé zapletení v drogovém byznysu zastřeleni. Zástupci policie to však odmítají.

Pro Bangladéš však yaba představuje velký problém. Úřady loni zabavily 53 milionů tablet o hodnotě kolem miliardy dolarů. Stát odhaduje počet drogově závislých na čtyři miliony lidí, neziskové organizace však mluví až o sedmi milionech. Třetinu z celkového počtu, ať už je jakýkoliv, údajně tvoří uživatelé yaby.

Témata:  drogy Bangladéš BBC

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy