reklama

Markus B. se loni 8. září náhodou stal svědkem sporu několika Afghánců na hřišti v Köthenu. Když se ho pokusil uklidnit, byl napaden a později zemřel v nemocnici. Pitva ukázala, že příčinou smrti bylo akutní selhání srdce, k němuž ale zřejmě došlo ještě předtím, než Markus B. v důsledku napadení upadl na zem a zranil se na hlavě. Mladý Němec byl v tu dobu stejně jako oba Afghánci pod silným vlivem alkoholu.

Afghánci, kterým je dnes 17 a 19 let, původně čelili obžalobě z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti, které ale později státní zastupitelství překvalifikovalo na těžké ublížení na zdraví. Nepodařilo se podle něj totiž prokázat přímou souvislost napadení s úmrtím Markuse B.

Soudkyně Uda Schmidtová to tak ale neviděla a oba muže odsoudila na těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. Úmrtí Markuse B. podle ní nebylo pouhou nehodou, ale způsobilo ho ublížení na těle. U staršího z Afghánců při výši trestu zohlednila i jeho další trestné činy.

Po vynesení rozsudku se někteří příbuzní oběti chtěli podle rozhlasové a televizní stanice MDR na odsouzené vrhnout, justiční stráž jim v tom ale zabránila.