Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko čelí náporu uprchlíků. Jaká jsou přesná čísla?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény – Řecko je v rámci evropské migrační krize zemí, která čelí největšímu náporu uprchlíků. Jak nyní informuje řecký server Greek Reporter, řecké úřady zveřejnily přesná čísla uprchlíků v zemi.

Podle Orgánu pro správu koordinace uprchlické krize se v Řecku v současnosti nachází 57 042 uprchlíků. Z nich 5 501 přebývá v táborech vytvořených Úřadem Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), zatímco 5 759 zůstává v neorganizovaných zařízeních a asi 1 500 lidí je roztroušeno.

Na ostrovech v Egejském moři je nyní 8 449 uprchlíků, z čehož 56 do země dorazila během posledních 24 hodin před uvolněním zprávy.

Při rozdělení podle regionů je v oblasti Attica, kde se nachází i Atény, 9 935 lidí, ve středním Řecku je to 2 123 lidí a na jihu země dalších 248 lidí. Nejvíce uprchlíků zůstává na severu Řecka, kde je 23 527 uprchlíků.

Jak server připomíná, tato čísla byla zveřejněna s předstihem před Světovým dnem uprchlíků, který připadá na 20. června. Na řeckém ostrově Lesbos místní úřady spolu s dobrovolníky připravují několik událostí, které mají připomenou strastiplnou cestu uprchlíků i životy těch, kteří ji nepřežili.

Témata:  uprchlíci Řecko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 9:18

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez Číny, tvrdí Blinken

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy