reklama

Bolton se tak vyjádřil v japonské metropoli Tokiu krátce před zahájením čtyřdenní návštěvy amerického prezidenta Donalda Trumpa v Japonsku. Severokorejského vůdce Kim Čong-una Bolton vyzval, aby se vrátil k rozhovorům o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova.

Severní Korea tento měsíc provedla několik zkušebních odpalů raket krátkého doletu, které jsou podle expertů pravděpodobně součástí nového severokorejského zbrojního systému.

"Rezoluce OSN zakazují odpaly jakýchkoli balistických raket," podotkl na dnešní tiskové konferenci v Tokiu Bolton. Je to vůbec poprvé, co některý z vysokých amerických činitelů označil nové severokorejské raketové testy za porušení rezolucí OSN, napsala agentura Reuters.

Analytici uvádějí, že se KLDR nejnovějšími testy snaží vystupňovat tlak na Spojené státy po nezdaru únorového summitu Kima s Trumpem. Pchjongjang požaduje zrušení sankcí za své odzbrojovací kroky, které ale Spojené státy považují za nedostatečné.

Bolton dnes prohlásil, že Washington je nadále otevřený jednáním s Kimovým režimem, svůj postoj od posledního summitu ale nezměnil.

Šéf Bílého domu Donald Trump dnes zahajuje čtyřdenní návštěvu Japonska, s japonským premiérem Šinzóem Abem se sejde v pondělí. Předpokládá se, že jednání se budou týkat mimo jiné severokorejských zbrojních testů, Číny a vzájemných obchodních vztahů USA a Japonska.

Jako první zahraniční vrcholný představitel se Trump setká také s novým císařem Naruhitem, který na trůn nastoupil po abdikaci svého otce Akihita. O víkendu čeká Trumpa převážně společenský program, s Abem si zahraje golf a zhlédne také utkání v sumó.