reklama

Ruské vztahy s EU jsou napjaté od doby, kdy se Moskva zapojila do ukrajinského konfliktu. Kvůli ruské anexi Krymu v březnu 2014 Evropská unie uvalila ekonomické sankce na Moskvu, což vedlo Kreml k tomu, že reagoval zákazem dovozu evropských potravin.

Výzkumná agentura se proto občanů zemí EU i USA ptala, jaký je jejich názor na postoj Západu k Rusku. Více než polovina respondentů uvedla, že sankce vůči Moskvě neschvaluje, výsledky průzkumu však byly velmi těsné.

Asi 51 procent dotazovaných uvedlo, že nesouhlasí s postojem Evropské unie, zatímco 48 procent se domnívá, že hospodářská spolupráce s Ruskem je důležitější než tahanice o to, jakou Moskva vede zahraniční politiku. O výsledcích výzkumu informoval server The Moscow Times.

Se současnou situací jsou nejvíce nespokojeni řečtí obyvatelé, 69 procent respondentů z této země uvedlo, že nepodporuje politiku EU vůči Rusku, a 89 procent říká, že by měl být upřednostněn obchod.

Vztahy mezi Řeckem a Kremlem se v posledních měsících dramaticky zlepšily. Tisíce ruských turistů využívají možnost a jezdí na dovolenou právě do Řecka. Původně přitom Rusové mířili spíše do jiných destinací - včetně Egypta a Turecka. Ruská státní energetická společnost Rosněfť také nedávno podepsala novou smlouvu, ve které se zavázala dodávat do země naftu.