reklama

Loď jménem Mořská panna (Hableány) se potopila nedaleko maďarského parlamentu kolem 22:00 SELČ. Záběry ukazují, že Mořská panna a větší, hotelová loď, se k sobě přiblížily, krátce pluly bok po boku a pak se Mořská panna převrátila a potopila. To podle policie trvalo asi sedm vteřin.

Na palubě podle jihokorejského ministerstva zahraničí bylo 30 jihokorejských turistů, dva jihokorejští průvodci, jeden jihokorejský fotograf dokumentující cestu a dva maďarští členové posádky. Nehodu podle Soulu nepřežilo sedm Jihokorejců. Dalších sedm lidí se podařilo zachránit a šest z nich už bylo propuštěno z nemocnic. V péči lékařů zůstává jedna osoba s polámanými žebry, informovala televize M1. Pohřešováno je zbylých 19 Jihokorejců a oba Maďaři.

Proud v Dunaji je po deštích velmi silný a teplota vody se pohybuje v rozmezí deset až 12 stupňů Celsia. Server index.hu tvrdí, že několik lidí záchranáři z řeky vytáhli až u Petöfiho mostu, zhruba tři kilometry jižně od parlamentu. Jedno z těl bylo nalezeno sedm kilometrů od místa tragédie na Csepelském ostrově a další 16 kilometrů daleko u mostu dálničního obchvatu metropole.

Intenzivní pátrání po nezvěstných účastnících neštěstí pokračuje i desítky kilometrů dál po proudu, přičemž tok Dunaje má být sledován až k srbským hranicím na jihu země. Podle agentury APA při hledání pomáhají i tři týmy zásahového útvaru Cobra rakouské policie s deseti potápěči.

Jihokorejský prezident Mun Če-in slíbil pomoc rodinám turistů. Soustrast rodinám obětí vyjádřil maďarský premiér Viktor Orbán a prezident János Áder, kondoloval jim i český prezident Miloš Zeman.

Jihokorejské ministerstvo zahraničí uvedlo, že turisté na palubě neměli záchranné vesty a že taková praxe je při vyhlídkových plavbách v Budapešti obvyklá.

Jihokorejci do Maďarska přijeli z Mnichova v rámci zájezdu po několika evropských zemích. Většinou šlo o příbuzné. Byly mezi nimi i děti, kromě jiných šestiletá dívka, která není na seznamu přeživších. Mezi zachráněnými je šest žen a jeden muž ve věku 31 až 66 let.

Potopen vrak zůstal nedaleko Markétina mostu, policie se připravuje ho vyzvednout, komplikovalo to ale deštivé počasí a stoupající hladina Dunaje. Druhou lodí, na níž nebyl nikdo zraněn, je Viking Sigyn společnosti Viking s kancelářemi ve Švýcarsku a Kalifornii. Jde o luxusní loď s 95 kajutami pro cestující. Firma Viking nabízí i cestu z Berlína do Prahy.

Mořská panna je na webových stránkách provozovatele, společnosti Panoráma Deck, popsána jako "nejmenší loď flotily", která se hodí na vyhlídkové plavby, společenské akce či rodinné oslavy. Její maximální kapacita je 60 osob. Zástupce společnosti v maďarské televizi řekl, že loď byla na "běžné vyhlídkové plavbě" a že nemá informace o tom, že by měla nějaké technické problémy. Pravidelně prý procházela kontrolou.

Registr lodí Hajoregiszter.hu uvádí, že loď byla vyrobena v roce 1949 v někdejším Sovětském svazu a v 80. letech byla vybavena maďarským motorem.

Policie zahájila vyšetřování havárie. O kapitánech obou lodí uvedla, že šlo o zkušené profesionály s dlouhou praxí.

Před deseti lety, v září 2009, se při lodním neštěstí na Ochridském jezeře v dnešní Severní Makedonii při nehodě výletní lodi utopilo 15 Bulharů, zachránit se podařilo 42 pasažérů. Dvě vážné nehody se staly v létě 2011 v Rusku. Při potopení výletní lodi Bulgarija na řece Volze nedaleko Kazaně přišlo o život dokonce 122 lidí. O tři týdny později zemřelo devět lidí při noční srážce výletního člunu s nákladní lodí na řece Moskvě v centru ruského hlavního města.