Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Záplavy pustoší Arkansas a Missouri, protrhly se hráze

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Záplavy v amerických státech Arkansas a Missouri způsobily protržení či poškození protipovodňových hrází. Úřady hlásí zatím jednu oběť. V ohrožené oblasti se nachází také jaderná elektrárna, informovala dnes agentura AP.

Řeka Arkansas vytvořila u města Dardanelle v protipovodňovém valu 12 metrů širokou díru a zaplavila zemědělskou krajinu ve stejnojmenném státě. Úřady vydaly varování před bleskovou povodní.

Drone video above the Dardanelle Levee breach. https://t.co/3upaWeL5vf #arnews pic.twitter.com/DC9eu2wuv9

— KATV News (@KATVNews) 31. května 2019

Voda přetéká přes poškozený protipovodňový val také ve státě Missouri, kde se rozvodnily řeky Mississippi a Missouri. Ve východní části státu úřady objevily ve vodě tělo 57letého muže, příčina smrti není jasná.

V Arkansasu úřady varovaly před dalšími problémy systému hrází, který čelí silnému náporu místy rekordně vysoké hladiny. "Tyto hráze nebyly stavěny na to, aby vydržely velkou vodu po tak dlouhou dobu," řekla mluvčí armádních ženistů Laurie Driverová v hlavním arkansaském městě Little Rocku.

Společnost Entergy Arkansas vydala v pátek prohlášení, že neočekává žádný dopad na svou jadernou elektrárnu, která se nachází poblíž města Russellville na březích řeky Arkansas, jen několik kilometrů od místa protržené hráze v Dardanelle.

Hladiny řek stoupají již několik dní v důsledku intenzivních dešťů na horních tocích. Již ve čtvrtek v noci schválil prezident Donald Trump žádost státu o vyhlášení stavu přírodní katastrofy.

Témata:  povodně USA katastrofy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy