Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požár v centrum pro uprchlíky: Lidé skákali ven z oken, zraněno bylo 29 lidí

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Při požáru centra pro migranty na severozápadě Bosny a Hercegoviny poblíž chorvatské hranice bylo dnes zraněno 29 lidí. Informaci přinesla agentura AFP s odkazem na místní ministerstvo vnitra. V osmi azylových centrech v zemi je momentálně ubytováno asi 3500 migrantů.

"Na oheň v centru v areálu společnosti Miral ve městě Velika Kladuša jsme byli upozorněni v 6:35. V tuto chvíli víme, že je 29 raněných, neznáme však vážnost jejich poranění," řekl mluvčí ministerstva vnitra kantonu, kde se neštěstí stalo.

Još uvijek nema ni informacija o eventualno povrijeđenim osobama #velikakladusa #pozar #migranti #miral https://t.co/ML5MkGAC5I

— Klix.ba (@klixba) 1. června 2019

Migranti utrpěli popáleniny a odřeniny, někteří se také poranili, když vyskakovali z oken, aby unikli plamenům, upřesnil mluvčí. Ve středisku se podle něj v posledních dnech nacházelo asi 500 migrantů.

Příčina požáru je zatím neznámá, nicméně na tuto roční dobu nezvykle studené a deštivé počasí zřejmě donutilo obyvatele centra hledat způsob, jak se zahřát, uvádí AFP.

Za poslední týdny jde už o druhý požár budovy, která hostí migranty. Před třemi týdny zemřeli tři uprchlíci při požáru opuštěného objektu, který způsobila jejich svíčka.

V sousedním Srbsku zase minulý týden zemřeli dva migranti, kteří byli hospitalizováni poté, co je našel řidič kamionu schované v cisterně.

Velká migrační vlna z let 2015 a 2016 Bosnu téměř minula, od začátku roku 2018 však skrz zemi vede takzvaná nová balkánská cesta. Bosna sdílí tisíc kilometrů dlouho hranici s Chorvatskem, jež je členem EU.

Podle bosenských úřadu se v roce 2018 objevilo na území země 25.000 migrantů, 22.000 jich ale ze země odešlo. V prvních dvou měsících letošního roku do Bosny nelegálně vstoupilo 2300 lidí.

Témata:  uprchlické tábory uprchlíci Bosna a Hercegovina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy