Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K brexitu se ozvalo Skotsko: Může vyvolat referendum o nezávislost

Skotská vlajka
Skotská vlajka
Foto: Pixabay

Edinburgh/Brusel - Případný odchod Británie z EU by mohl vyvolat nové referendum o nezávislosti Skotska, zopakovala dnes šéfka skotské vlády Nicola Sturgeonová. Proti brexitu se dnes vyslovil americký ministr obrany Ashton Carter.

Zatímco celobritské průzkumy veřejného mínění naznačují převahu odpůrců evropského bloku, ve Skotsku je situace opačná. V aktuální sondáži Ipsos MORI podpořilo setrvání v EU 53 procent dotázaných, odchod pak 32 procent a zbývajících 15 procent respondentů se ještě nerozhodlo.

"Pro Británii by bylo obrovskou chybou, kdyby hlasovala pro odchod z Evropské unie. Myslím si, že pro Skotsko by bylo politicky neobhajitelné, pokud bychom byli nuceni vystoupit, ačkoli bychom hlasovali pro setrvání," řekla první skotská ministryně a předsedkyně proevropské Skotské národní strany (SNP) Sturgeonová.

Zdůraznila také, že mnoho lidí v roce 2014 hlasovalo pro zachování svazku s Londýnem, neboť si přálo zůstat v EU.

"Americká podpora setrvání Británie v Evropské unii má také strategický důvod," řekl dnes šéf Pentagonu Carter v Bruselu po jednání s kolegy ze zemí NATO. Britský ministr obrany Michael Fallon v úterý upozornil, že odchod jeho země z EU může oslabit bezpečnost západních zemí. "Bude to nebezpečný moment," citovala jej agentura Reuters.

Americký zájem na trvající britské účasti v evropském projektu dal jednoznačně najevo při své dubnové návštěvě Londýna také americký prezident Barack Obama. Uvedl tehdy, že EU podle šéfa Bílého domu vliv Británie ve světě netlumí, ale naopak posiluje.

"Otázka takzvaného brexitu je samozřejmě jen na lidech v Británii," podotkl dnes Carter po jednání se svými kolegy z aliančních zemí, posledním před červencovým summitem NATO ve Varšavě. Aliance podle něj zná strategickou hodnotu, kterou pro ni znamená jednota a soudržnost členských zemí. "A to samé platí pro EU," poznamenal.

Témata:  Skotsko Brexit Ashton Carter

Aktuálně se děje

4. května 2024 9:43

Muži, který vnikl do gymnázia v Litvínově, hrozí trest odnětí svobody

Až tři roky vězení hrozí muži, který v pátek vyvolal policejní zásah na gymnáziu v Litvínově. Neoprávněně totiž vnikl do budovy, která musela být na několik hodin evakuována. Nikomu se naštěstí nic nestalo. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy