reklama

Ve Washingtonu je nyní nejpočetnější mexická delegace od nástupu Andrése Manuela Lópeze Obradora do úřadu prezidenta loni v prosinci a podle agentury Bloomberg dokázala americkou administrativu přesvědčit, aby ohlášený termín zavedení cel ještě zvážila. Washington chce od pondělí zavést pětiprocentní clo na mexické zboží, které se může postupně zvyšovat až na 25 procent.

Trump ve středu řekl, že dosud v jednáních nebyl zaznamenán dostatečný pokrok. Ve čtvrtek ale Ebrard poznamenal, že je optimistický s tím, že národní gardy budou vyslány na jižní hranici s Guatemalou s cílem zabránit migrantům ve vstupu do Mexika.

"Vysvětlili jsme, že to je 6000 mužů, kteří tam budou vysláni," řekl Ebrard a doplnil, že jednání budou pokračovat dnes.

Podle některých analytiků by případná obchodní válka s USA mohla Mexiko uvrhnout do recese. Zasáhla by ale obě strany, na spotřebitele by dopadla zvýšením cen zboží. Před cly varovala například americká asociace dovozců čerstvých potravin, obavy z cel mají také americké automobilky, které mají továrny v Mexiku.