Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Špicl v Severní Koreji? Zavražděný bratr Kim Čong-una byl informátorem CIA

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: INT

Kim Čong-nam, bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una zavražděný předloni v Malajsii, byl informátorem americké Ústřední zpravodajské služby (CIA). Napsal to v pondělí list The Wall Street Journal. Podle nejmenovaných informovaných osob, na něž se list odvolává, byl mezi diktátorovým bratrem a americkou rozvědkou "svazek".

Kim Čong-nam byl nejstarším synem bývalého severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Před smrtí žil řadu let v zahraničí, neboť v KLDR upadl v nemilost. Analytici předpokládají, že ho Kim Čong-un, který měl stejného otce, ale jinou matku, mohl vnímat jako ohrožení své vlády. V únoru 2017 byl Kim Čong-nam zavražděn na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru.

#KimJongNam, the half-brother of #NorthKorea’s leader #KimJongUn who was killed in Malaysia in 2017, had been an informant for the #CIA, the Wall Street Journal reported on Monday.https://t.co/I0099fW309 https://t.co/KEzZ8cifiq

— Brravehart ☘️?? (@Brravehart09) 11. června 2019

"Několik bývalých amerických úředních činitelů uvádí, že Kim Čong-unův bratr neměl v KLDR žádnou mocenskou základnu a nemohl zřejmě poskytovat podrobnosti o vnitřním uspořádání Severní Koreje," uvedl newyorský list. Mnoho detailů o údajné spolupráci Kim Čong-nama s CIA zůstává nejasných.

Kimův bratr byl podle zdrojů The Wall Street Journal téměř jistě v kontaktu i s jinými zpravodajskými službami, zejména čínskými. V únoru 2017, kdy byl zavražděn, Kim cestoval do Malajsie k setkání se svým kontaktem z CIA, i když to nemusel být jediný důvod cesty, píše se v článku.

Z vraždy Kim Čong-nama byly obviněny dvě ženy, Indonésanka a Vietnamka, které mu v prostorách letištního terminálu vstříkly do obličeje nervový plyn VX.

Indonésanka Siti Aisyahová byla po stažení žaloby nečekaně propuštěna na svobodu letos v dubnu. Vietnamku Doan Thi Huong soud poslal do vězení na tři roky a čtyři měsíce. Počátkem května byla i ona z vězení propuštěna, z tresu si odpykala dva roky.

Témata:  CIA EuroZprávy.cz Kim Čong-nam Kim Čong-un USA Severní Korea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy