Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

111 afrických migrantů zmizelo na moři

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Na moři mezi Marokem a Španělskem se od úterý pátrá po dvou člunech se 111 africkými migranty. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na dnešní vyjádření španělských záchranářů.

"Stále pátráme po dvou člunech. Na jednom se nachází 53 lidí, na druhém dalších 58 osob - všichni jsou ze subsaharské Afriky," řekl agentuře AFP mluvčí námořních záchranářů. Dodal, že poplach spustila nezisková organizace Caminando fronteras v úterý dopoledne.

Na pátrání se podílí za španělskou stranu armádní letoun, plavidlo a helikoptéra námořních záchranářů a dvě hlídkové lodi vojenské policie; za marockou stranou moře pročesává další hlídková loď. Operaci v Alboránském moři komplikuje špatné počasí a vlny.

Podle Heleny Malenové z organizace Caminando fronteras, již zalarmovali rodinní příslušníci migrantů, se na palubě lodi s 53 migranty do Evropy vydaly i čtyři ženy a jedno dítě.

Od počátku roku do Španělska přes Středozemní moře doplulo nejméně 8056 uprchlíků na 286 člunech, informovalo 2. června španělské ministerstvo vnitra. Znamená to pokles o 6,6 procentního bodu ve srovnání se stejným obdobím minulý rok.

V celém Středomoří od ledna zemřelo nebo zmizelo cestou Evropy nejméně 543 běženců, z toho 166 na západní trase, tedy při plavbě do Španělska, uvedla Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Témata:  uprchlíci migrace Maroko Španělsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy