reklama

Centrum krále Abdalláha (KAICIID) funguje ve Vídni od roku 2012 a jeho deklarovaným posláním je pěstovat mezikonfesní a mezikulturní dialog. Jeho provoz z velké části hradí Rijád. Působení této instituce se v Rakousku od počátku setkává s kritikou poukazující na skutečnosti, že Saúdská Arábie možná v zahraničí podporuje dialog mezi náboženstvími, přitom na domácí půdě tvrdě stíhá jakékoliv odchylky od královskou rodinou raženého výkladu sunnitského islámu.

Centrum v roce 2015 spustilo vládní krizi mezi tehdejšími koaličními partnery lidovci (ÖVP) a socialisty (SPÖ). Druzí jmenovaní v čele s bývalým kancléřem Wernerem Faymanem hrozili instituci vypovědět smlouvu poté, co jeho zástupci odmítli odsoudit drakonický trest deset let vězení a 1000 ran bičem pro saúdského blogera Raífa Badávího, který se podle saúdských úřadů dopustil urážky islámu. ÖVP se proti kroku stavěla s odůvodněním, že poškodí zájmy státu v zahraničí.

V dnešním hlasováním zvedli pro vypovězení smlouvy ruku poslanci všech parlamentních stran kromě lidovců, kteří ovšem předložili svůj vlastní návrh postupně vedoucí taktéž k uzavření centra. Zákonodárný orgán nařídil vypovědět nejen zřizovací smlouvu, ale i nájemní smlouvu pro sídlo centra v užším centru Vídně. Podle předkladatele návrhu, opozičního poslance za stranu Nyní (Jetzt) Petera Pilze musí být nyní uzavřeno do 14 dnů.

Parlament ministerstvu zahraničí dále uložil, aby využilo veškerých diplomatických prostředků s cílem zabránit chystané popravě chlapce. Zahraniční služba v reakci uvedla, že rozhodnutí sněmovny uvede do praxe, a učiní tak způsobem, který "neohrozí zahraničněpolitické zájmy Rakouska".

Osmnáctiletý šíitský chlapec Murtadža Kurajris sedí již pět let v centru pro mladistvé delikventy. Hrdelní trest, který může být vykonán stětím, ukřižováním či rozčtvrcením, mu hrozí za účast na protivládních demonstracích, jichž se účastnil ve svých 13 letech.