reklama

"Nijak jsem nehodnotil činnost prezidenta Zelenského, protože dosud neprojevil žádnou činnost. Kvůli této objektivní okolnosti jsem to nemohl udělat - (Zelenskyj) teprve začíná pracovat," řekl Putin televizi Mir. "Z vlastní zkušenosti vím, že jen pochopit úkoly, které před ním stojí, vyžaduje nemálo času. Doufám, že tato adaptace bude dost rychlá," dodal.

Obnovení rusko-ukrajinských vztahů je podle ruského prezidenta nevyhnutelné. "Něco takového (absence normálních vztahů) nemůže být mezi částmi jednoho a téhož národa, anebo mezi dvěma bratrskými národy," prohlásil.

Dosavadní nepřátelství mezi Moskvou a Kyjevem vysvětlil tím, že předchozí ukrajinští vládci považovali za prioritu "osobní úspěch a osobní prospěch", jakož i "uchování svého majetku, nahromaděného na účet ukrajinského lidu a schovaného někde v cizině, z čehož nejspíše pramenila i velká láska k Západu".

Věří, že nové ukrajinské vedení "je zbaveno takových omezení, cítí se svobodně a opírá se o důvěru, jakou ukrajinský lid vyjádřil nově zvolenému prezidentovi, a dokáže energicky jednat i při obnově vztahů mezi Ukrajinou a Ruskem". Doufá, že Kyjev upustí od "protiruských výmyslů a nápadů" a pustí se do řešení domácích problémů, "hlavně hospodářských a sociálních".

Putin minulý týden na hospodářském fóru v Petrohradu vyjádřil ochotu spolupracovat při ukončení konfliktu na východě Ukrajiny. Na dotaz, proč Zelenskému v květnu odmítl pogratulovat ke zvolení prezidentem, Putin odpověděl, že důvodem bylo to, že Zelenskyj označoval Rusko za agresora.

Putin o novém ukrajinském prezidentovi také prohlásil, že ho považuje za dobrého herce, ale že "je rozdíl někoho hrát a někým být". Zelenskyj si v minulosti v jedné komické scénce zahrál roli údajné Putinovy milenky.