reklama

"Loď dostala zelenou a mohla přistát (v Libyi), postoj Sea-Watch se podobá skutečnému únosu osob z politických důvodů," reagoval Salvini. Odkazoval přitom zřejmě na kauzu Diciotti, v níž jemu samotnému hrozil soud kvůli tomu, že zakázal, aby se ze zmíněného plavidla italské pobřežní stráže vylodilo 150 migrantů, dokud si je unijní státy mezi sebou nerozdělí. Prokuratura v této souvislosti mluvila o nezákonném zadržení osob a zneužití pravomocí.

"Sea-Watch přeživší v Libyi nevylodí, Tripolis není bezpečné místo. Posílat (na moři) zachráněné lidi zpět do země, kde se válčí, je zločinné," napsala německá nezisková organizace na twitteru. Zároveň Evropskou unii označila za "spoluviníka těchto ohavností".

"Jedinou nabídku jsme dostali od Libye a ta je nepřijatelná. Loď míří na sever," řekl mluvčí Sea-Watch Ruben Neugebauer agentuře AFP.

Podle webu Marine Traffic, který mapuje námořní dopravu, loď Sea-Watch 3 pluje směrem k italskému ostrovu Lampedusa. Jako cílovou destinaci plavidlo podle webu nahlásilo francouzský přístav Marseille.