Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci šíří ebolu ve světě? Internet zaplavily poplašné zprávy, lidé mají strach

Ebola, ilustrační fotografie
Ebola, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Některá americká ultrapravicová média a facebookové stránky v posledních dnech šíří zprávy o tom, že do USA přišlo několik stovek migrantů z Konga, kteří nepodstoupili lékařské vyšetření a mohou proto být nositeli nebezpečných nemocí, zejména eboly. Informoval o tom dnes server kanadské veřejnoprávní televize CBC. Hlavní hygienička města San Antonio v Texasu, kam byli uprchlíci ze středoafrické země přijati, ale zprávy označila za zjevně nepravdivé.

V prvním červnovém týdnu texaské město San Antonio přijalo přes 300 migrantů z Konga, kde byla v některých provinciích v srpnu minulého roku vyhlášena epidemie eboly. Podle některých zpráv na sociálních sítích příchozí neabsolvovali lékařské vyšetření a mohou tak být nositeli viru. Tato informace se na internetu začala šířit natolik, že radnice San Antonia k tomu uspořádala tiskovou konferenci.

"Jakékoliv fámy o tom, že by (migranti) přinášeli ebolu, jsou nepravdivé," řekla Colleen Bridgerová, hlavní hygienička města. Migranti podle ní podstoupili několik vyšetření, nejprve v Africe, následně ve střední Americe a nakonec ve Spojených státech. Inkubační doba nemoci je pouze tři týdny a migranti jsou na cestách už několik měsíců, nákaza by se tak u nich již dávno projevila.

Všichni tito migranti jsou podle Bridgerové navíc z jiné části Konga, než kde místní úřady epidemii eboly vyhlásily. Hygienička dodala, že většina migrantů, kteří přichází do San Antonia, je naočkována proti většímu počtu nemocí než američtí občané.

Podle CBC se ve Spojených státech v určitých kruzích dlouhodobě udržuje předsudek, že imigranti usilující o vstup do země s sebou přináší různé nemoci. Podle některých vědců podobné domněnky vychází spíše z ideologií rasismu či nativismu než z důkladného epidemiologického a lékařského pozorování.

Ebola patří mezi nejobávanější nemoci na světě. Je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent. Virus poškozuje cévy obětí a způsobuje tak vnitřní i vnější krvácení.

Od loňského léta se ebolou v severovýchodních provinciích Konga Kivu a Ituri nakazilo již přes 2000 lidí, více než 1400 jich zemřelo. Několik případů zaznamenala i sousední Uganda. Podle BBC jde o druhou nejhorší epidemii této nemoci v historii.

Témata:  ebola uprchlíci USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy