Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci trčí na lodi Sea-Watch 3. Itálie nechala vystoupit jen deset z nich

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: UNHCR

Itálie povolila vstup na své území deseti migrantům z lodi Sea-Watch 3, které protiimigračně zaměřený ministr vnitra Matteo Salvini před dvěma dny zakázal vplout do italských výsostných vod. Úřady povolení vydaly sedmi lidem, kteří potřebují pomoc lékařů, a třem doprovázejícím osobám, informovaly agentury APA a DPA.

Loď Sea-Watch 3, patřící německé neziskové organizaci Sea-Watch, ve středu u libyjských břehů zachránila a vzala na palubu 52 migrantů. Plavidlo poté odmítlo nabídku bezpečného přístavu od Tripolisu a vydalo se přes Středozemní moře na sever.

10 of the people rescued by #SeaWatch3 have just been disembarked by Italian authorities on medical grounds. 43 are still on board, including 3 unaccompanied minors, the youngest 12 years old. 43 people with inalienable rights, with the right to a place of safety. We need a port! pic.twitter.com/3OEzD9f11S

— Sea-Watch International (@seawatch_intl) 15. června 2019

Organizace vylodění migrantů v Libyi odmítla s tvrzením, že Tripolis není bezpečné místo. Salvini postoj Sea-Watch označil za jednání, které se "podobá skutečnému únosu osob z politických důvodů".

Italské ministerstvo vnitra dnes sdělilo, že povolení ke vstupu na italské území dostaly tři nezletilé děti, dvě těhotné ženy a dva nemocní muži. Tři další migranti smějí doprovodit děti. Nadále zatím není jasné, co bude s ostatními běženci, kteří zůstávají na palubě lodi Sea-Watch 3.

Témata:  uprchlíci Itálie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy