Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protesty v Hongkongu nabírají na síle: Do ulic vyšly dva miliony lidí

Hongkong
Hongkong
Foto: Pixabay

Téměř dva miliony lidí dnes pochodovaly ulicemi Hongkongu a domáhaly se stažení návrhu zákona umožňujícího vydávat lidi podezřelé z kriminálního činu mimo jiné i do pevninské Číny. Oznámili to podle agentury AFP organizátoři protestu, podle kterých se oproti předchozí neděli počet demonstrantů téměř zdvojnásobil. Úřady zatím odhad počtu účastníků dnešní demonstrace nezveřejnily.

Před týdnem pořadatelé hovořili o milionu demonstrantů v ulicích, zatímco úřady odhadly počet demonstrantů na 250.000. Již tehdy podle AFP šlo o rekordní počet demonstrantů od opětovného připojení Hongkongu k Číně v roce 1997.

A protest with more than 2million of people can be so kind and quickly find a way for ambulance to pass. Proud to be a HongKonger! Riots? #HongKong #HongkongProtest pic.twitter.com/FttQn7qjIW

— Ching (@Ching72847362) 16. června 2019

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová se dnes prostřednictvím vládního prohlášení omluvila za postup při prosazování extradičního zákona, který masové protesty vyvolal.

Un. Be. Lievable.The view from above Hennessey Road now. With permission.#notochinaextradition #hongkong pic.twitter.com/5QTmoTX0UW

— Harbour Times (@harbourtimes) 16. června 2019

Zákon, který se vláda snažila prosadit, měl umožnit vydávat lidi podezřelé z kriminálního činu mimo jiné i do pevninské Číny. Občané Hongkongu kvůli tomu zahájili velké protesty z obav, že Peking zákon zneužije k pronásledování svých oponentů.

Lamová v sobotu oznámila, že schvalování zákona pozastavuje na neurčito. Odpůrci se ale dnes sešli k další masové akci, požadovali zrušení zákona a odstoupení Lamové.

The energy at the march in #HongKong today feels triumphant and defiant. Protestors are unified in their calls. They're demanding Carrie Lam step down, that she withdraws the extradition bill and that police "stop using violence against students." #LockhartRoad pic.twitter.com/vI1RWZK1h6

— Natasha Khan (@natashakhanhk) 16. června 2019

AFP také uvedla, že Joshua Wong (22), který byl hlavní osobností studentských protestů v roce 2014, vyjde v pondělí z vězení na svobodu. AFP se odvolala na dnešní sdělení Wongova hnutí.

Témata:  demonstrace v Hongkongu Hongkong Čína

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.