reklama

Většina osob, které se starají o dodržování pravidel facebooku, nejsou přímo zaměstnanci sociální sítě, neboť regulaci extrémního obsahu pro ni zajišťují smluvní partneři. Nová reportáž se týká moderátorského pracoviště firmy Cognizant v Tampě na Floridě a navazuje na únorový text The Verge o podmínkách v dalším centru ve Phoenixu. Trojice bývalých moderátorů se však nyní jako první z těch amerických rozhodla porušit své dohody o mlčenlivosti a o zkušenostech promluvila na kameru.

Shawn Speagle pracoval ve floridském centru firmy Cognizant šest měsíců a živě si vybavuje první video, kterým se jako moderátor zabýval. Dva výrostci v něm na ulici narazí na leguána, načež jeden z nich zvíře popadne za ocas a začne s ním mlátit o zem. "Slyšíte toho leguána křičet... a oni s ním dál mlátí a leguán pořád ječí a ječí, až pak ječení skončí a zbyla z něho jen krvavá hromádka," uvedl. Video prý sám odstranit nemohl, neboť nemělo titulek a nemluvilo se v něm anglicky.

"Viděl jsem videa, na kterých chůva uškrtila batole nebo rozbíjela miminkům nosy... Každý den vidíte smrt, sledujete bolest a utrpení," popsal. Práce v něm prý vzbuzovala pocit marnosti, protože se znovu a znovu setkával s materiály, které předtím smazal. Po odchodu od Cognizant mu psychiatr diagnostikoval PTSD a Speagle nyní bere léky na úzkost. Jeho bývalá kolegyně Michelle Bennettiová uvedla, po určité době začala práce ovlivňovat kvalitu jejího života a způsobovala jí deprese.

Melinda Johnsonová popsala prostory, v nichž moderátoři v Tampě pracují, jako americkou obdobu dětských robotáren v rozvojových zemích. "Každý kousíček té budovy byl absolutně nechutný. Jdete na záchod a najdete tam všude menstruační krev a výkaly. Vždycky to tam strašlivě páchlo," líčí pracovní podmínky.

U Cognizant mají moderátoři nárok na dvě 15minutové pauzy, 30 minut na oběd a dalších devět pro osobní potřeby, což byla podle Johnsonové jediná chvíle, kdy mohla využít služby psychologického poradce na pracovišti. Povolené pauzy údajně zaměstnanci často tráví ve frontě na záchod, neboť v Tampě byla pro stovky lidí k dispozici jediná místnost s toaletami.

O otřesných pracovních podmínkách hovoří i moderátoři, kteří si přáli zůstat v anonymitě, a z reportáží The Verge vyplývá, že na pracovišti ve Phoenixu nebyla situace o nic lepší.

Kromě již uvedených faktorů svědčí výpovědi pracovníku firmy Cognizant o prakticky neustálém tlaku ze strany nadřízených, kteří požadují rychlou a téměř stoprocentně přesnou práci. Se stresem se každý potýká po svém. Například Speagle začal více jíst a za několik měsíců u Cognizant výrazně přibral. Jiní úzkost potlačují konzumací alkoholu či kouřením marihuany, často během pracovní doby. Výjimkou podle výpovědí není sex mezi zaměstnanci přímo na pracovišti.

Mazáním nepovoleného obsahu na facebooku se po celém světě živí asi 15.000 lidí. Provozovatel sociální sítě v reakci na zjištění z poslední doby uvedl, že podmínky v moderátorských centrech ještě letos prověří. "Nikdy to nevyřešíme na 100 procent, ale snažím se ukázat, že dokážu ty největší problémy vyřešit z 80 nebo 90 procent," řekl The Verge Arun Chandra, který má ve Facebooku na starosti dohled nad externími spolupracovníky.