Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vynalézaví pašeráci hledají stále nové cesty do Německa. Jakou roli v jejich plánech hraje Česko?

Uprchlíci na německém nádraží
Uprchlíci na německém nádraží
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín – Uprchlíci se snaží dostat z Řecka a Itálie dál na západ, nejčastěji do Německa. V cestě jim čím dál častěji brání ploty, zdi a přísné hraniční kontroly. Pašeráci se proto pokouší hledat stále nové cesty. A jak se zdá, zatím jsou úspěšní.

„Ve snaze obejít ploty a zdi v Maďarsku, na Slovensku a v České republice se převaděči nyní snaží své zákazníky do Německa dostat z nestřeženého východu. Hranice mezi Německem a Polskem, nyní zcela otevřené díky Schengenu, jsou cílem pašeráků, kteří se snaží vyhnout opevněné jižní hranici Německa," píše server Breitbart s odkazem na německý deník Die Welt

Špatná je podle něj například situace v polském příhraničním městě Slubice, kam pašeráci ilegální migranty přivezou a ti přes nikým nekontrolované hranice bez obtíží přejdou do Německa. Německý list přitom odkazuje na tajnou policejní zprávu, kterou se mu podařilo získat, a podle které je situace velmi špatná a „počet policistů přidělených k ostraze hranic příliš malý".

Zpráva také uvádí, že jen v květnu bylo zjištěno 114 nelegálních přechodů hranice. Neznámé množství migrantů pak s největší pravděpodobností proklouzlo bez povšimnutí. V materiálu se doslova píše, že „hranice na východě je zcela otevřená!", a že se pašeráci „vysmívají" pohraniční stráži.

Německá vláda se problémem „neviditelné migrace" zabývá, snaží se také zjistit, jaký je skutečný počet migrantů v zemi. Nejnovější odhady týkajícího se nelegálních migrantů, jejichž pohyb nebyl vůbec oficiálně zdokumentován a nad nimiž tedy úřady nemají kontrolu, říkají, že jich je v zemi asi půl milionu.

Tito migranti představují problém především pro policii, protože si nemohou najít zaměstnání, nebo se legálně dostat k dávkám, příspěvkům a jiné formy pomoci, a tak se většinou uchylují ke krádežím a další kriminální činnosti.

Německý politik Wolfgang Bosbach řekl, že by nikdo neměl být tímto vývojem překvapen. „Dalo se předpokládat, že se pašeráci budou snažit uprchlíkům nabídnout nové trasy do střední Evropy. A když je nyní balkánská cesta téměř uzavřena, migranti se budou snažit projít přes Libyi na Maltu a do Itálie, nebo po souši přes východní Evropu a Polsko," uvedl.

Důvody proč se migrační krize týká celé Evropy je podle něj jednoduchý - na vině jsou prý otevřené hranice mezi jednotlivými státy a těžko chránitelné evropské vnější hranice. „Nikdy byly vnější hranice [Evropské unie] otevřenější, než je tomu dnes," dodal.

Témata:  uprchlíci Německo Polsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy