reklama

"Lidé opouštějí město, jak mohou: někteří usedají do auta a chvatně odjíždějí, jiní odcházejí pěšky, další jedou na jízdních kolech," vylíčil server Nur.kz. "V pozadí, jak to natočili očití svědkové, jsou slyšet výbuchy a sirény." Kvůli pokračujícím explozím nemohou hasiči zasáhnout proti požárům, které na několika místech propukly.

"Evakuujeme lidi. Být poblíž města je mimořádně nebezpečné. Vybuchují náboje, létají bomby. Některé domy jsou zničené. Střepiny dopadaly na pole a zaplálily ho," řekl portálu Tengrinews jeden z vojáků, kteří evakuují obyvatele města armádními vozidly na bezpečné místo.

zdroj: YouTube

Podle Umirzaka Šukejeva, guvernéra Turkestánské oblasti, kde Arys leží, jeden člověk zahynul, když jeho automobil zasáhl granát. Přes třicet osob bylo zraněno, z toho dvě těžce. Podle některých zdrojů vyhledalo lékařskou pomoc sedmdesát lidí. Ministr obrany Nurlan Jermekbajev ujistil obyvatelstvo, že ve skladech nebyl uložen žádný radioaktivní materiál. Do Arysu se vypravil kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev.

O příčině explozí policie zatím neinformovala, při podobných incidentech v letech 2009, 2014 a 2015 šlo vždy o nedodržování bezpečnostních předpisů při manipulaci s nebezpečným vojenským materiálem.

V Arysu byl vyhlášen výjimečný stav, armáda město neprodyšně uzavřela z obavy před drancováním. V ulicích, které podle svědků připomínají minová pole, operují jen ženisté, kteří odstraňují nevybuchlé granáty a úlomky dopadající munice.

Ve městě podle prvních zpráv nejprve zazněla mohutná exploze. "Dnes v 09:20 (05:20 SELČ) dostali hasiči hlášení o výbuchu ve skladě a o následném požáru v areálu vojenské jednotky města Arys v Turkestánské oblasti," uvedl Nursultan Nurachmetov z ministerstva vnitra s tím, že na místě zasahovalo 30 hasičů.