Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump svým chováním ničí republikány, stal se pro ně noční můra, tvrdí komentátor

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Americký lid pozná extremismus, když ho vidí, konstatuje politolog E. J. Doinne. To je podle jeho názoru velká smůla pro Donalda Trumpa a noční můra pro vedení republikánské strany, které s každým novým dnem jasněji vidí, že miliardářova kandidatura na amerického prezidenta se stala pastí. Profesor z Georgetown University v komentáři pro server Washington Post tvrdí, že republikánský establishment se zoufale snaží osvobodit od morální pohromy, kterou za sebou Trump zanechává, ale má svázané ruce kandidátem, kterého podporuje většina stoupenců strany.

Trumpův problém, dobrá zpráva pro Ameriku

Ti, kdo nevěří, že veřejnost dokáže činit racionální úsudky, podle profesora často argumentují, že příšerné činy - například terorismus - otřesou vírou většiny v občanské svobody, pluralismus a toleranci. "Tento pohled odráží hlubokou nedůvěru v dobrý instinkt a etické rozlišovací schopnosti průměrného občana," píše politolog.   

Doinne považuje za paradoxní, že Trump, který tvrdí, že mluví za lid, sdílí tento nízký názor na to, jací Američané jsou. V reakci na masakr v Orlandu tak miliardář opět šířil svou výzvu k zákazu muslimské imigrace, když naznačil, že američtí muslimové zamlčují informace o potenciálních teroristech a temně podsouval voličům, že prezident Barack Obama má tajné motivy, pokud jde o islám, připomíná expert.

"Trump si myslí, že Američané chtějí silného muže, který odsune stranou jemné detaily ústavní vlády," pokračuje odborník. Soudí, že problémem pro Trump a zároveň dobrou zprávou pro Spojené státy je fakt, že se miliardář mýlí. Za problém vedení republikánské strany pak Doinne označuje skutečnost, že většina stoupenců partaje se vzdálila svým spoluobčanům a přidala se do Trumpova tábora.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Tento předpoklad dle profesora potvrdily dva včera zveřejněné průzkumy veřejného mínění. Průzkum CBS News provedený 13. a 14. června zjistil, že 62% Američanů odmítá dočasný zákaz muslimského přistěhovalectví do USA a opatření podporuje pouze 31%, avšak proti je pět ze šesti demokratů a dvě třetiny nezávislých, poukazuje Doinne. Doplňuje, že pro jsou pouze republikáni, v poměru 56% ku 37%.     

Celkovou reakci Trumpa na útok v Orlandu odmítá 51% Američanů a schvaluje ji pouze 25% z nich, dodává politolog. Zdůrazňuje však, že republikáni se v tomto opět vymykají, když dvě třetiny z nich magnátovy výroky přivítaly. Za nepříliš překvapivé pak expert označuje fakt, že Trumpovu odpověď na masakr odmítají jak demokraté, tak nezávislí, konkrétně přes 70%. Pro republikány je pak politickým problémem, že nezávislí mnohem více nesouhlasí s Trumpovou reakcí na střelbu v Orlandu než s reakcí Hillary Clintonové a to v poměru 51% ku 36%, podotýká Doinne.     

Vznikl Jurský park

Poslední průzkum ABC News pak odhalil, že 70% Američanů vidí Trumpa v nepříznivém světle, což je o 10% více než minulý měsíc, konstatuje expert. Připomíná, že pokud by se na základě toho republikánské vedení odhodlalo k pokusu umírnit svého kandidáta, narazí na tvrdou realitu, že mezi republikánskými voliči se Trump stále těší podpoře 65%. Republikánský establishment, především pak mluvčí Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, se ocitlo v nezáviděníhodné pozici, deklaruje politolog. Dodává, že Ryan se sice distancoval se od Trumpových výroků ohledně terorismu, zároveň však odmítl stáhnout svou podporu muži, který zvítězil ve většině republikánských primárek.  

"Pokud je však Trump vnímán jako nezodpovědný, jak Ryan prohlásil, jak tedy může zodpovědný politik chtít, aby se takový extremista  stal potenciálním vrchním velitelem?" ptá se profesor. Odpověď je podle něj nasnadě: Pokud by se Ryan a jemu podobní pokusili Trumpa vyšachovat, pobouří polovinu až dvě třetiny svých spolustraníků. Zůstalo tak na Obamovi, aby v úterním projevu republikánům ukázal, že příliš dlouho flirtovali s rétorikou nedůvěry a strachu, kterou nyní Trump upravil k vlastním, mrazivým závěrům, deklaruje Doinne. Odkazuje na prezidentovo tvrzení, že republikáni se dlouho klonili k Trumpově aktuální mantře, že porážka Islámského státu není možná, dokud se nezačne hovořit o radikálním islámu.     

"Čeho přesně by toto označení dosáhlo? Co přesně by to změnilo? Omezilo by to odhodlání Islámského státu pokoušet se zabíjet Američany?" cituje profesor slova šéfa Bílého domu, který si na řečnické otázky odpovědět, že na frázi radikální islám není nic kouzelného a jde pouze o politické, nikoliv strategické východisko. Obama tak podle experta poukázal na to, co politologové Martin Lipset a Earl Raab prezentovali ve své známé knize Iracionální politika. Ta tvrdí, že pravicoví extremisté vždy zdůrazňují magickou sílu slov a věří, že říkání správných věcí a víra v ně představuje ingredience vítězství a nápravy.       

Během Obamova prezidentství se republikáni podle odborníka pohybovali na hraně extremistické politiky, když doufali, že k sobě přitáhnou radikály. "Po mnoha letech magického uvažování svých vůdců se ale věrní rozhodli, že chtějí, aby je vedl skutečný čaroděj, který vypadá, že v zaklínadla opravdu věří," vysvětluje Doinne. Svůj komentář uzavírá přirovnáním, že přiživováním strachu a ultrapravicových konspiračních teorií vedení republikánů přeměnilo stranu v Jurský park, v němž již nemá kontrolu nad tím, co stvořilo.        

Témata:  USA Donald Trump Barack Obama

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy