Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pro polovinu německých Turků je víra více než zákon, ukázal průzkum

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Berlín - Průzkum společnosti Emnid mezi Němci s tureckými kořeny ukázal alarmující skutečnost. Téměř polovina z nich staví přikázání své víry nad zákony země.

V průzkumu vyjádřilo 47 procent dotazovaných tureckých muslimů souhlas s tvrzením "dodržování přikázání mé víry je pro mě důležitější než zákony státu, ve kterém žiju".

Byly ale výrazné rozdíly mezi lidmi, kteří se sami do Německa přistěhovali, a těmi, kdo se už v zemi narodili. Mezi přistěhovalci první generace tvrzení o nadřazenosti víry nad zákony podpořilo 57 procent lidí, u druhé a třetí generace to bylo 36 procent.

Průzkum také ukázal, že děti z přistěhovaleckých rodin méně dodržují náboženská pravidla. Méně často chodí do mešit, snižuje se u nich podíl žen a dívek, které nosí na hlavě šátek.

Podle průzkumu jsou příslušníci druhé a třetí generace přistěhovalců lépe integrováni do společnosti než jejich předkové. Víc z nich dokončilo střední školu, mají mnohem lepší znalosti němčiny a udržují těsnější kontakty s Němci, nejen s příslušníky vlastní menšiny.

Zároveň má však velké množství lidí tureckého původu v Německu pocit, že je většinová společnost neuznává. 54 procent z nich by se podepsalo pod větu "bez ohledu na to, jak se snažím, mě německá společnost nebere za svou součást".

Témata:  Německo muslimové průzkumy

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy