Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump a Kim na demarkační linii? Schůzka vyvolává rozporuplné reakce

Donald Trump a Kim Čong-un
Donald Trump a Kim Čong-un
Foto: Reprofoto YouTube

Jihokorejský prezident Mun Če-in dnes označil víkendovou schůzku severokorejského vůdce Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem za konec nepřátelství mezi jejich zeměmi. Mnozí experti ale vyjadřují skepsi a uvádějí, že setkání obou vůdců na korejské hranici bylo jen představením pro televizní kamery, které postrádalo jakýkoli význam. Uvedla to agentura AP.

Během svého třetího setkání v korejské demilitarizované zóně Trump a Kim potvrdili své přátelství a shodli se na obnovení jaderných rozhovorů. Když Trump krátce překročil korejskou hranici na severokorejskou stranu, stal se prvním úřadujícím americkým prezidentem, který vkročil na území KLDR. Ale ani jedna strana nenaznačila, že by se jakkoli přiblížila k řešení ožehavých bodů, kvůli nimž ztroskotal předchozí summit v Hanoji.

pic.twitter.com/luXTdjPPn9

— The Office of President Moon Jae-in (@TheBlueHouseENG) 30. června 2019

Jihokorejský prezident během dnešního jednání vlády řekl, že summit v demilitarizovaném pásmu znamenal, že obě země vyhlásily "konec nepřátelských vztahů a začátek období míru".

Mun Če-in, který s Trumpem a Kimem krátce pohovořil, než americký a severokorejský vůdce usedli k dvoustrannému setkání, popsal tuto schůzku jako "historickou" a dodal, že jde o "ovoce úžasné představivosti". Zorganizovat ho podle něj bylo možné díky Trumpově "bezprecedentní nabídce na twitteru a Kimovu odvážnému rozhodnutí ji přijmout".

Liberál Mun Če-in nastoupil do úřadu jihokorejského prezidenta v roce 2017 a značně lobboval za diplomatické kontakty mezi Trumpem a Kimem s cílem najít mírové řešení severokorejské jaderné krize. Jihokorejská vláda po nedělní schůzce vyjádřila naději, že setkání Trumpa s Kimem pomůže oživit i mezikorejský dialog.

Předpokládá se, že se v následujících týdnech sejdou američtí a severokorejští činitelé, aby dojednali vzájemně přijatelnou dohodu. Mnoho expertů ale uvádí, že není jasné, zda se jim podaří úspěšně vyřešit zásadní rozpory mezi Washingtonem a Pchjongjangem, které stály za neúspěchem únorového summitu v Hanoji.

Hanojský summit skončil bez jakékoli dohody, když Trump odmítl Kimovu žádost o podstatné zmírnění sankcí výměnou za likvidaci hlavního komplexu na výrobu jaderného materiálu; likvidace by se ovšem netýkala už vyrobených jaderných bomb a raket dlouhého doletu.

Témata:  Donald Trump Severní Korea Jižní Korea

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:47

Češi milují kávu. Podle průzkumu ale čaj vede

V Česku si kávu dopřává 84 procent lidí. Průzkum agentury STEM/MARK mezi respondenty ve věku 18 až 64 let ukázal, že pětina z nich si pravidelně dopřává dva a více šálků kávy denně. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy