Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sucho má i pozitivní stránku? Visla může vydat poklady, který skrývá po staletí

Sucho, ilustrační fotografie
Sucho, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Hladina polské řeky Visly natolik poklesla, že je místy vidět dno. "Pouhé centimetry nás dělí od dalšího rekordu pokud jde o nejnižší hladinu vody," ohlásila televize TVN 24. Stávající rekord není nijak starý, vznikl v srpnu 2015. Momentálně je hladina řeky podle ukazatele u varšavských nábřežních bulvárů na úrovni 44 centimetrů. Před čtyřmi lety klesla hladina řeky ještě o tři centimetry níže.

Pokud bude hladina dál klesat, řeka by podle stanice mohla znovu ukázat poklady, které po staletí skrývá. V srpnu 2015 se mezi dvěma varšavskými mosty na světlo dostaly památky na vpád švédských vojsk na konci 17. století, který například popsal spisovatel Henryk Sinkiewicz v románu Potopa. Momentálně je na tomto místě vody po kolena, což využívají hlavně rybáři.

"Je v povaze řek, že úroveň vody v nich klesá, když neprší. Komplikuje to plavbu, je třeba si dávat pozor. Ale to jsou zákony přírody," varovala Kinga Czerwińská z říční policie. Ta podle ní ještě nezaznamenala žádný případ uvíznutí plavidla na mělčině. "Zásobování obyvatel vodou je zajištěné," ujišťuje mluvčí varšavské radnice Ewa Rogalová.

Televize připomněla, že ještě před pár týdny se Visla natolik vzedmula, že musela být přerušena stavba nového mostu na jihu polské metropole; ředitelství silnic a dálnice z obavy před povodní nechalo rozebrat pontonový most a odstranit z břehů stavební stroje a stavbařské kontejnery.

Témata:  řeky sucho Polsko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy